Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Boeken sorteren en #50books vraag 33

door | 13 augustus 2017 | 50books 2017 | 8 reacties

boeken sorteren en boeken lezen

Vorige week vroeg ik hoe jij je boeken sorteert. Boeken sorteren is voor iedereen anders. Gelukkig! Anders zou ik er geen mooie samenvatting van kunnen maken. Wat ik er mooi aan vind? Dat iedereen zijn eigen manier heeft om zijn boeken te sorteren. Ik heb echt een paar bijzondere methodes voorbij zien komen!

Sue van Boekenz heeft chaos in haar boekenkasten. In de woonkamer staat een boekenkast met een aantal plankjes: eentje met ongelezen boeken en eentje met haar mooiste reeds gelezen boeken. En er staan wat reisgidsen. De andere twee boekenkasten zijn chaotischer. Na de verhuizing zijn alle boeken rücksichtslos in de kast geschoven, maar nu wil ze de kasten toch wat toonbaarder maken. Maar of ze het nu thematisch, op genre, of op alfabet gaat doen, daar is ze nog niet helemaal over uit: alfabetisch is wel lekker concreet. Sue, ik hoop dat je wat aan onderstaande antwoorden hebt!

Alfabetisch of thematisch boeken sorteren

boeken sorteren en boeken lezenHet eerste antwoord komt van Luna. Deze leesdame heeft haar fysieke boeken vrij chaotisch door haar huis verspreid liggen. Oud bij nieuw, dwarsliggers bij hardcovers en ze weet alles terug te vinden. Digitaal sorteert ze veel meer. Haar plankjes op Goodreads zijn echt zeer gedetailleerd. Zo zie je bijvoorbeeld, dat zij zeven boeken heeft gelezen waar haar naam in voorkwam. Dat noem ik nog eens online boeken sorteren! En ik ben jaloers op het aantal boeken dat ze heeft gelezen.
Voor Lalagè komt deze #50books vraag op het juiste moment. Ze is op dit moment haar kasten aan het leeghalen om ruimte te maken voor nieuwe boeken. Ze doet ze in de verkoop, brengt ze naar een little free library of gooit ze een enkele keer zelfs in de prullenbak! Maar het geeft haar ook de mogelijkheid om alles weer eens anders neer te zetten. Non-fictie sorteert ze op thema. Haar nog te lezen plankje sorteert ze op kleur. Digitaal sorteert Lalagè in Excel. Ze vindt het toch het leukste om met papieren boeken te slepen.

Chronologie en logica in boeken sorteren

Niek’s antwoord in eerste aanleg is kort: zij sorteert haar boekenkast op genre. Maar digitaal is zij een stuk preciezer. Twee documenten zijn daarvoor gecreëerd: eentje met gekochte en geleende boeken, die staan op chronologische volgorde en eentje met de ebooks. Deze staan alfabetisch op naam van de auteur. En dan is er nog de onderverdeling die ze maakt in chronologie, wanneer ze is begonnen in een boek en wanneer het uitgelezen is.
Voor Chantal is online sorteren niet zo belangrijk. Ze heeft daar twee plankjes: welke boeken ze wil lezen en welke ze heeft gelezen. Dat is duidelijk. Haar boekenkast is belangrijker, omdat ze daar tegenaan kijkt en regelmatig boeken uit pakt. Chantal heeft vijf thematische planken: kookboeken, non-fictie en de rest is fictie. De middelste plank is gewijd aan Italiaanse literatuur. En dan is er per plank ook nog een indeling op alfabetische volgorde. Online is Chantal wat minder gesorteerd. Het is voor haar een noodzakelijk kwaad om haar plankjes op hebban.nl te sorteren. Alleen als ze zich verveelt, sorteert ze daar. Maar wanneer verveelt een boekenlezer zich?
Jannie heeft een bijzondere logica in haar boekenkasten. Ze begint met onderscheid tussen fictie en non-fictie, hoewel dit geen strikte scheiding is. Ze heeft een speciaal kastje met boeken over Zeeland, waar ze woont. Daar staat fictie en non-fictie bij elkaar. De indeling is hier eerder thematisch. Op de zolder heeft zij een boekenkast met non-fictie. Ook weer thematisch ingedeeld met wandelgidsen, natuur, kunst en catalogi, cultuurhistorie en filosofie enzovoort. Fictie heeft een eigen logica: een plankje voor schrijvers van een bepaalde uitgever, een paar planken(!) Remco Campert en eentje voor Bernlef en Van Dis. De rest is gesorteerd op ‘nog lezen of bespreken’. Een speciaal plankje is ook ingericht voor haar kleindochter. Dat zijn de logeerboeken. Die logeren zogezegd bij oma, tot het meisje er klaar voor is om ze weg te doen.

Boeken sorteren is een vak

Ali is van beroep informatiespecialist. Voor haar is sorteren een dagelijks terugkerende bezigheid. Online sorteert zij haar boeken via Librarything. Dit is wat anders dan Goodreads. Librarything is een soort online catalogus met veel mogelijkheden (lees verder bij Ali). De eerste sortering begint al bij de boekenkasten. De boekenkast in de woonkamer heeft drie delen: een deel non-fictie gesorteerd op kleur, twee delen romans op alfabetische volgorde. Dan heeft ze nog een kast in de woonkamer waar haar ongelezen boeken staan en nog wat andere boeken. In haar slaapkamer staat de sci-fi en fantasy twee rijen dik. En dan nog een stapel boeken naast haar bed. In de rommelkamer heeft Ali ook nog boeken staan. Een kast vol met toneel, theater, programmaboekjes en nog veel meer. Offline boeken sorteren op zijn best! Maar ja, het is dan ook haar vak.

#50books vraag 33

Soms is het ook wel eens lekker om niet echt te hoeven nadenken over een vraag. Daarom is dit echt een simpele vraag geworden, maar wel een leuke om te beantwoorden:

Wat lees je nu en bevalt het?

Ik ben op dit moment bijvoorbeeld Ode aan de E-nummers aan het lezen van Rosanne Hertzberger. Ik zag haar Zomergasten aflevering en vond dat toch wel heel tof. En ik was natuurlijk nieuwsgierig naar wat die E-nummers nu eigenlijk zijn in mijn voedsel. Het valt allemaal best wel mee met de nummers. Als ik het goed begrijp, dan is het zelfs juist beter dan die extra schep zout of suiker om de boel goed te houden.
Bevalt het? Het is af en toe een met je neus op de feiten, eye-opener boek. Maar wel heel scheikundig. Veel namen van stofjes zeggen me niets. Ze heeft het soms over verbindingen die ik niet begrijp en dat stoort me een beetje. Er volgt natuurlijk nog een review als het boek uit is.
[bol_product_links block_id=”bol_59901e7394eca_selected-products” products=”9200000071452193″ name=”50books33″ sub_id=”” link_color=”AD232C” subtitle_color=”683C26″ pricetype_color=”EF9B4B” price_color=”AD232C” deliverytime_color=”683C26″ background_color=”FFFFFF” border_color=”683C26″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Maar wat ben jij nu aan het lezen? Is het een goed, leuk, interessant boek? En waarom vind je wat je vindt? Ik lees het graag!
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Plaatje: Aaron Burden

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

8 Reacties

  1. René

    Mijn bellettrie boeken staan op alfabet. Boeken voor volwassenen en kinderboeken apart. De overige boeken op thema, dus insectenboeken naast boeken over zoogdieren, en boeken over leerpsychologie naast die over ontwikkelingspsychologie.
    Momenteel lees ik ‘Homo Deus’ van Yuval Noah Harari. Mijn vorige boek was ‘De tolk van Java’ van Alfred Birney.

    Antwoord
    • Martha Pelkman

      Homo deus ligt op mijn nog te lezen stapel. Bevalt het boek je?

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lalagè leest nu… #50books | Lalagè leest - […] allemaal voor lenen om achter elkaar door te lezen. Deze week laat ik zie hoe dat eruitziet, want Martha […]
  2. Wat ben ik aan het lezen? #50books vraag 33 - Stukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest