WhatsApp
Telefoon

Brief aan een hoofdpersoon – #50books vraag 50

door | 17 december 2017 | 50books 2017 | 4 reacties

brief aan een hoofdpersoon

De laatste vraag van #50books en ik kan het niet maken om niet zelf dan ook deze zeer lastige vraag casu quo opdracht te beantwoorden. Tenminste, dat vind ik. Daarom schrijf ik ook een brief aan een hoofdpersoon. Maar eerst de samenvatting van de drie prachtige brieven die jullie geschreven hebben.

Ali schrijft een prachtige brief aan Jet van Marle, de hoofdpersoon uit Schoolidyllen, een boek uit het jaar 1900, geschreven door Top Naeff.

Wat als jij niet was doodgegaan, als je was blijven leven. Wat als je volwassen had kunnen worden Jet? Je de wereld van deze tijd had kunnen zien?

Een prachtige brief die je moet lezen, omdat Ali de tijd van 117 jaar geleden vergelijkt met die van nu.
Niek schrijft een brief aan een bijzonder personage: Delirium. Een personage dat vooral in kleuren spreekt, als ik de plaatjes bekijk die Niek erbij heeft gezet. Delirium komt voor in The Sandman, een comic gemaakt door Neil Gaiman.
Niek heeft op haar blog een visueel mooie brief gemaakt, die je echt even moet bekijken, omdat ik het hier niet kan citeren zoals zij het heeft opgeschreven.
Ook Carel heeft een mooie brief geschreven, maar dan net even anders: hij schrijft geen brief aan Robert Langdon om zich te verwonderen over zijn parate kennis van symbolen, geen brief aan Hendrik Groen om hem een pluim te geven voor zijn stille rebellie en ook niet aan Lisbeth Salander (Millennium-trilogie van Stieg Larsson) om haar te complimenteren voor haar strijd tegen onrecht. Geen brief aan een hoofdpersoon. Niets van dat alles. Nee, Carel bedankt mij!
Daar werd ik even stil van. Lees zijn bijzondere brief op zijn blog – ik vind het een beetje raar om een bedankje aan mij hier te citeren.
Maar jullie kan ik natuurlijk wel bedanken: voor jullie bijdragen het hele jaar, voor het enthousiasme waarmee jullie op Twitter reageerden op de gepubliceerde vragen en voor de moeite die jullie je getroostten om iedere keer opnieuw in jullie geheugen te graven en na te denken over de vragen die ik stelde.

Mijn brief aan een hoofdpersoon

Die lees je morgen, dat wordt namelijk meteen een recensie van de roman Huidpijn van Saskia Noort, die ik een tijdje terug las.
De volgende vraag? Nee, die is er niet. Misschien pakt iemand het op in 2018, misschien niet. Misschien zijn alle vragen gesteld, misschien niet. Maar ik hoop wel dat de #50books-vragen van alle vragenstellers ertoe hebben bijgedragen om op meer manieren naar een boek te kijken en na te denken over wat je leest.
Een diepe buiging voor jullie.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Alle vragen van alle jaargangen #50books vind je op deze pagina.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Niek

  Mooie afsluiting en nogmaals dank voor de vragen en samenvattingen.

  Antwoord
  • Martha Pelkman

   Dank je wel en graag gedaan!

   Antwoord
 2. Liesbeth

  Mooi slot Martha! En al schreef ik niet mee, ik las wel vaak mee.
  Respect voor jouw wekelijkse discipline en de leuke vragen!
  #50 books was mijn kennismaking met het fenomeen ‘bloggen’ en via #50 books ontrolden de social media zich voor mij en leerde ik zoveel geweldige mensen kennen. En jij bent daar één van!
  Dus leve de #50books

  Antwoord
  • Martha Pelkman

   Dat vind ik zo fijn om te lezen! Dank je wel Liesbeth.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest