De 5 stappen voor het uitgeven van je boek
In 2018 schreef ik mijn boek #ikbengepest. Een vrolijk boekje over hoe je door creatief schrijven vervelende herinneringen verwerkt. Het was een belevenis! Allereerst natuurlijk het schrijven: wat een machtig gevoel om nu eindelijk eens mijn kennis op te schrijven en daar een mooi boek van te maken. En dan, als je dan op 24 november 2018 met vrienden en familie in een zaaltje je boek mag presenteren, het eerste exemplaar aan je zusje mag overhandigen en je moeder met een zakdoekje haar ogen ziet betten, dan voel je je de koning te rijk. Wat een fantastisch gevoel. Maar tussen schrijven en presenteren zitten natuurlijk wat stappen. Dit zijn de 5 stappen die je moet zetten voor het uitgeven van je boek.
Je begint natuurlijk met schrijven. Dat is logisch. Je bepaalt wie je wil dat je boek gaat lezen, waarom je je boek gaat schrijven en wat de tone of voice moet worden. Dat helpt bij het schrijven, maar dan moet je het natuurlijk alsnog zelf gaan schrijven. Daarvoor heb je een planning nodig. Je kunt bijvoorbeeld met een schrijfcoach afspreken om op verschillende tijdstippen verschillende hoofdstukken af te hebben. Maar als je dan eindelijk je eerste versie (ja echt, je eerste versie) af hebt. Dan begint het pas.
De stappen die je doorloopt voor het uitgeven van je boek
Stap 1: redactie en herschrijven
Als je de eerste versie af hebt, dan gaat het manuscript naar de redacteur. In mijn geval betekent dit, dat ik er met een stofkam doorheen ga om alle gekkigheden, rariteiten en inconsequenties eruit haal. Ik maak daar notities van en vervolgens zet ik je aan het werk om mijn werk na te kijken. Als dat klaar is, dan gaan we naar stap 2.
Stap 2: de vormgeving
Nu je je boek hebt geschreven, moet het mooi opgemaakt worden. Dat doe ik niet zelf, maar ik begeleid je er wel bij. We gaan op zoek naar een vormgever die je kan helpen met de opmaak van de pagina’s, keuze van het lettertype en de lettergrootte. Dat gaat zelfs zover dat je de plaatsbepaling van de paginanummering en de bijschriften bij de figuren en de foto’s bespreekt. Ook de vormgeving van de cover, de achterflap en de rug van je boek bespreek je met de vormgever.
De vormgever doet zijn of haar ding en dan komt het boek weer terug bij mij. Dat is stap 3.
Stap 3: de redactie van de vormgeving van je boek
Wanneer je de vormgever hebt gesproken, bijvoorbeeld Bianca Spierenburg van Studio Polkadot of Marco Ratsma van Visuele Verwennerij en hij of zij heeft je boek opgemaakt, dan kijk ik het boek nog eens na. Het kan namelijk zijn dat er nog wat foutjes ingeslopen zijn bij het laten inlopen van de tekst. Zo noemen vormgevers dat. De tekst moet worden gekopieerd naar de vormgegeven pagina’s en dat kan bijvoorbeeld leiden tot verkeerde woordafbrekingen of kleine schoonheidsfoutjes in de tekst. Kortom, het kan geen kwaad om er nog eens naar te kijken. Eventueel kun jij zelf ook nog eens kijken naar hoe de tekst er nu staat. Het is alleen niet meer de bedoeling dat je dingen gaat toevoegen of weghalen. Zodra jij je akkoord gegeven hebt, gaat je boek naar de drukker. Ook bij deze stap in het proces begeleid ik je.
Stap 4: printing on demand of oplage?
Deze keuze bepaalt of we naar een drukker gaan of niet. Als je kiest voor printing on demand, dan print je je boek per stuk als je een boek verkoopt. Dat betekent dat je niet met voorraden zit, maar het is over het algemeen wel een beetje duurder per boek dan een oplage laten maken. Wil je een oplage laten maken, dan gaan we naar de drukker en stap 5.
Stap 5: de drukker
Nu is het bijna zover. Je boek gaat naar de drukker! Bijna heb je je eigen boek in handen. Meestal duurt het nu nog een week of drie voor je daadwerkelijk je boek in handen hebt. Bij de drukker bepalen we samen hoe je boek eruit gaat zien: papiersoort, harde kaft of paperback, goud op snee (dat de randjes van je bladzijden een goudlaagje krijgen) en wel of geen leeslint. Hoe sjieker je het boek maakt, hoe duurder per boek. Meestal kan de drukker er ook voor zorgen dat je een ISBN-nummer op je boek komt. Ook dit hoef je niet alleen te doen. Ik begeleid je bij elke stap, zodat jij straks trots kan zeggen: “Ik heb een boek geschreven! Kopen?”
Dit is natuurlijk een zeer vereenvoudigde weergave van het hele proces, maar in de basis komt het hier wel op neer. Ben je nieuwsgierig naar wat ik voor je kan betekenen bij het schrijven en uitgeven van je boek? Neem dan contact met mij op!
PS: ik heb een boek geschreven! Kopen?
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties