Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De mythe van de Danaïden

door | 20 augustus 2016 | Overige, Verhalen | 1 reactie

De Danaïden vullen het bodemloze vat

Danaos was in de tijd dat dit verhaal speelt koning van Libië. Zijn tweelingbroer Aigyptos maakte zich meester van de troon van Egypte na de dood van hun vader Belos. Aigyptos had vijftig zonen, Danaos vijftig dochters. Deze vijftig meisjes werden de Danaïden genoemd. Op een dag stelt Aigyptos voor om zijn zonen met de dochters van Danaos te laten trouwen.

De Danaïden vullen het bodemloze vat

John William Waterhouse 1903

Omdat Danaos bang was voor zijn broer, vluchtte hij met zijn gezin naar Argos. Daar werd hij koning van deze stad en maakte hem groot.

Aigyptos was niet blij met de vlucht van zijn broer, maar hij liet dit niet merken. Hij kwam erachter waar zijn broer naartoe was gevlucht en veinsde vriendschap. Hij stelde alsnog een huwelijk voor tussen de neven en nichten. Danaos stemde uit angst voor zijn broer in met het huwelijk.

Alles werd in gereedheid gebracht voor het huwelijk. Op de dag van de plechtigheid ging de koning naar de kamer van zijn dochters. Hij gaf elk meisje een scherp mes en zei hen dat zij hun man in de huwelijksnacht moesten doodsteken.

49 van de 50 Danaïden doodden de prinsen

De vijftigste Danaïde, Hypermnestra, was verliefd geworden op haar man en die liefde was wederzijds. Zij hielp haar man Lynceus te vluchten en hij ontsnapte daarmee aan de dood.

Haar zussen moesten boeten voor de moord. Zij werden naar de onderwereld gebracht en moeten daar een bodemloos vat vullen. Hier komt dan ook de uitdrukking het vat van de Danaïden vullen vandaan, wat betekent dat je een werk aan het doen bent, dat nooit af komt.

Hypermnestra en Lynceus werden koning en koningin van Argos en leefden, zoals dat hoort, nog lang en gelukkig.

Iedere week behandel ik een kleinere mythe uit de Griekse mythologie, omdat ik vind dat deze niet vergeten mogen worden. Ik baseer mijn teksten op het boek van Dr Sophie Ramondt, dat mijn eerste kennismaking vormde in de wereld van de Griekse goden en godinnen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest