Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De mythe van de Walkuren

door | 20 januari 2018 | Verhalen | 0 Reacties

De rit van de Walkuren

De Walkuren spreken het meest tot de verbeelding wat mij betreft: een groep vrouwen, net als Griekse Amazonen, die door de hemel rijden op hun paarden om op het slagveld gestorven strijders naar het Walhalla te brengen. In het Walhalla mogen deze mannen altijd vechten en hun wonden genezen zodra de bel voor de maaltijd gaat.

Bovenstaande is wat ik wist van deze powervrouwen. Wikipedia vertelt mij dat het geen paarden zijn, maar hellehonden. Dat is natuurlijk nog krachtiger. En alleen de dapperste helden mochten naar het Walhalla. De bangeriken en slapjanussen en het gewone volk konden naar de gewone onderwereld toe. Odin probeerde zo een sterk leger bij elkaar te krijgen om de eindstrijd te kunnen winnen.
De Walkuren streden zelf niet. Zij bedienden de helden in het Walhalla tijdens de maaltijd en dienden als boodschappers van Odin tijdens Ragnarok (de eindstrijd). Zolang de Walkuren maagd bleven waren zij onsterfelijk en onkwetsbaar. Er werd ook gezegd dat de weerkaatsing van het zonlicht op hun harnas voor het poollicht zorgde.

Walkure komt van het woord Valkyrja

In het woord Valkyrja (meervoud: Valkyrjur) zitten twee woorden verstopt: valr, gevallenen, en kjósa, kiezen. De samenstelling betekent: zij die gevallenen uitkiest.
Er zouden dertien Walkuren zijn. In het lied Grímnismál worden er in ieder geval dertien bij naam genoemd: Hrist, Mist, Skeggjöld, Skögull, Hildr, Þrúðr, Hlökk, Herfjötur, Göll, Geirölul (Geirrömul, Geirahöd), Randgríðr, Radgríðr en Reginleifr. In verschillende andere liederen komen nog de namen Sigrún, Kára, Sváfa en Brynhildr voor, waarvan de laatste, Brünhilde, de bekendste is.
De meeste namen van de Walkuren zijn namen die spreken: ze zeggen iets over de eigenschappen van de draagster.

De Walkuren spreken tot de verbeelding door de eeuwen heen

De Ring des Nibelungen is een opera van Wagner. In deze opera worden de Walkuren voorgesteld als negen halfzussen: vader Wodan had hen verwekt bij negen verschillende vrouwen. Wagner heeft naast Brünhilde, de namen van de overige acht dames zelf verzonnen. Ze heten: Waltraute, Ortlinde, Roßweiße, Schwertleite, Gerhilde, Siegrune, Grimgerde en Helmwige. De rit van de Walkuren is een van de bekendste thema’s uit deze opera.

Verder was er nog Operation Valkyrie in de Tweede Wereldoorlog, een plot om Hitler om te brengen en een film met Tom Cruise die over deze operatie handelt.
Bij roeivereniging Njord in Leiden is een damesdispuut genaamd Dameschdispuut der Walkuren. En in een openingsaflevering van Charmed kregen de Walkuren een grote rol.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest