Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

De mythe van Ganymedes

door | 17 september 2016 | Overige, Verhalen | 0 Reacties

Waterman Ganymedes, de schenker der goden

Ganymedes was de zoon van Tros, de stichter van de stad Troje. Deze jongeman hoedde het vee van zijn vader. Volgens Homeros was Ganymedes de “mooiste der stervelingen”. Het was dan ook niet gek dat de goden, zowel de mannen als de vrouwen, hun oog op hem lieten vallen. Zo ook de oppergod Zeus.

Waterman Ganymedes, de schenker der godenZeus daalde in het verhaal van Ovidius neer in de vorm van een adelaar en roofde de jongeman om vervolgens met hem de liefde te bedrijven. De Grieken waren niet vies van een beetje homo-erotiek: de naam Ganymedes betekent ‘schandknaap’.
Ter compensatie voor het verlies van zijn zoon, kreeg Tros een aantal paarden van Zeus. Ganymedes werd voor ‘bewezen diensten’ gepromoveerd tot schenker van de goden. Hij schonk de glazen van de goden en godinnen vol met zoete nectar. Nog later werd hij aan de hemel gezet als het sterrenbeeld Waterman.

Ganymedes leeft voort

NASA: Ganymedes, maan van JupiterEen van de manen van Jupiter is genoemd naar de schone jongeling. Niet verwonderlijk, als je weet dat Jupiter de Romeinse equivalent is van Zeus. De maan werd ontdekt in 1610 door Gallileo en moet zo’n 3 miljard jaar oud zijn. Ongeveer even oud als onze maan.
Verder zijn er verschillende gedichten geschreven over hem. Bijvoorbeeld een gedicht van Goethe. Ook werd de ontvoering van Ganymedes door de adelaar vaak afgebeeld in de kunst. Meestal deed men dit onder het voorwendsel dat het homo-erotische verlangen een metafoor was voor het verlangen om dichter bij God te zijn. Ganymedes stond voor de menselijke ziel, Zeus vertegenwoordigde God.
Daarnaast bestaat er nog een studentenvereniging in Groningen met deze naam. Zij richten zich op de lhbt-studenten in de stad.
Iedere week (tenminste, dat probeer ik) behandel ik een kleinere mythe uit de Griekse mythologie, omdat ik vind dat deze niet vergeten mogen worden. Ik baseer mijn teksten op het boek van Dr Sophie Ramondt, dat mijn eerste kennismaking vormde in de wereld van de Griekse goden en godinnen.
[bol_product_links block_id=”bol_57d9495ef2a76_selected-products” products=”666809008″ name=”ganymedes” sub_id=”mythen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest