Ik heb de wintertijdblues. Het gevoel is onbestemd, het lijkt een eeuwige dag maar dat is het niet. Gelukkig is het uurtje meer wel prettig, al is dat niet aan slaap besteed. Ik was om half zeven al wakker vanochtend! Nee, moeilijker vind ik de zomertijd.
Als de zomertijd zijn intrede doet, dan heb ik daar veel meer moeite mee. Ik heb een enorm jetlag-gevoel van dat uurtje minder. Ik kom later mijn bed uit, moet er vroeger in voor mijn gevoel en lig dan zeker nog twee uur wakker voor ik eindelijk in slaap val. De volgende ochtend gaat de wekker veel te vroeg en is het nog donker als ik al weer op moet staan.
De wintertijd is voor mij een makkelijkere stap. Dat uurtje meer is erg prettig. Zeker met nakijkwerk, maar dat uurtje minder hè. Er is een chronobioloog, meneer Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München, in het NRC en die zegt het volgende:
“Er is vooraf geen enkel onderzoek gedaan naar de invloed van de zomertijd op mensen”, zegt hij:
“Ik heb nu sterke aanwijzingen dat zo’n uurtje tijdsverschil wezenlijk bijdraagt aan het slaaptekort dat mensen oplopen. Vooral in het voorjaar kost het weken voordat mensen zich aan de nieuwe opgelegde tijd hebben aangepast.”
En slaaptekort, dat hangt weer samen met overgewicht, diabetes en kanker en mensen gaan ervan roken en drinken.
Altijd al geweten dat slaaptekort iets slechts is. Waarom we dan toch vasthouden aan dit principe? Zeker omdat we niet alleen al onze klokken een uurtje terug moeten zetten, maar ook omdat het nogal wat verwarring oplevert:
httpv://www.youtu.be/7HLQmuPtis0
0 reacties