WhatsApp
Telefoon

Drie waarden die belangrijk zijn

door | 01 maart 2014 | Bloggen, Overige | 0 Reacties

waarden

Op de site van Lisanne kun je uit een lijst drie waarden kiezen die voor jou belangrijk zijn. Dat leek me een mooie uitdaging, die ik graag aanga. Ik houd van uitdagingen. Dus dit zijn de drie waarden die ik uitkies: humor, vriendschap en leren. In willekeurige volgorde, want ik vind ze alledrie even belangrijk. Natuurlijk zijn er meer waarden die ik belangrijk vind, zoals familie en liefde, maar ik moet kiezen.

waardenHumor is voor mij belangrijk

Humor, zwartgallig, melig, cynisch, sarcastisch of ironisch, is een manier om alle rotzooi die het leven over je uit kan storten te relativeren. Ik vind humor echt een onmisbare factor om te overleven in een wereld waar ik me tot voor kort nauwelijks staande kon houden. Zelfs in mijn diepste donkerste dagen, toen ik mijn auto het liefste met 120 km per uur in de vangrail wilde parkeren, kon ik daar nog de humor van inzien, hoewel zeer morbide. Mijn humor in dat geval: met mijn geluk houd ik er waarschijnlijk alleen maar een dwarslaesie aan over. En natuurlijk is dat vreselijk en mag ik daar geen grapjes over maken. Maar op dat moment zag ik geen andere uitweg meer en moest ik mijn neiging bedwingen door dit soort humor, want ik vond een dwarslaesie erger dan dood zijn.
Inmiddels is mijn humor een stuk prettiger om aan te horen. Gelukkig wel. Maar humor was dus wel mijn laatste strohalm om door te gaan. Vandaar dat ik humor als een van mijn belangrijkste waarden zie.

Vriendschap is géén illusie!

Het mooiste van vriendschap en daarmee ook vrienden, is dat je ze kunt uitkiezen. Daarom vind ik vriendschap heel belangrijk. Je echte vrienden zijn er als je ze nodig hebt, maar ook als je ze niet nodig hebt. Een mooie quote die ik daarbij vond:

The first to help you up are the ones who know how it feels to fall down

Natuurlijk zijn vrienden er om lol mee te hebben, om mee te genieten van het leven en thee te drinken, maar ook om te helpen als zij het moeilijk hebben en om om hulp te vragen als jij het moeilijk hebt. En man, wat is dat lastig! Hulp vragen. Maar echte vrienden kun je om hulp vragen en dan is vriendschap alles behalve een illusie.

Leren om het beste uit jezelf te halen

Kennis vind ik belangrijk. Maar om kennis te verkrijgen, moet je de wil hebben om te leren. Om echt dingen te leren die jou verder kunnen helpen. Niet alleen op school, maar ook na je schoolcarrière. Door te blijven leren, houd je je kennis op peil en breid je die ook nog eens uit. Daarnaast houd je je hersenen ook nog bezig, waardoor je je koppie erbij kunt houden en aderverkalking minder kans krijgt.
Waarom is leren voor mij belangrijk? Omdat ik, toen ik zo gepest werd op school, mijn cijfers liet zakken. Dan was ik niet de slimste meer van de klas. Ik hoopte dat het pesten zou stoppen als ik naar de Havo zou gaan in plaats van het VWO. Uiteindelijk heeft dit niet voor mij gewerkt en ik vermoed dat ik flink wat potentie ben misgelopen door niet meer mijn koppie boven het maaiveld uit te steken. Een overlevingsstrategie, net als humor. Alleen heb ik mijzelf hier zo mee in de vingers gesneden, dat ik daar nu de wrange vruchten van pluk.
Ik kan mijn dorst naar kennis op dit moment alleen maar lessen door cursussen te volgen en door alles te lezen wat los en vast zit, want daar leer ik weer van.
Dit zijn mijn waarden met mijn motivatie voor mijn keuze. Het opschrijven van je waarden is jezelf blootgeven en daar is lef voor nodig. Dat schreef Lisanne op haar blog. Ze heeft gelijk.
Plaatje met waarden geplaatst met toestemming van Lisanne

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest