Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Een geheimpje bewaren

door | 04 december 2017 | Persoonlijk | 0 Reacties

geheimpje bewaren

“Tante Martha, kom eens kijken!” Mijn jongste nichtje ligt met haar hoofdje op mijn bed, haar knietjes op de vloer. Achter het blonde koppie ligt een pakje. Ik doe alsof ik het niet zie. “Wat is er schatje?” Mijn nichtje is al vier jaartjes oud en zegt: “Je moet je cadeautje openen!” Haar vader doet alsof hij een beetje verbolgen is: “Jij kan ook geen geheimpje bewaren.” Mijn nichtje richt haar grote koffiebruine ogen op haar papa. “Wat is dat, een geheimpje bewaren?”

Mijn zwager legt uit dat het een verrassing is en dat een geheimpje dus ook iets is wat stiekem moet zijn. Maar wel leuk stiekem.
Mijn nichtje kijkt hem aan. “O.” Ze is even stil en dan: “Tante Martha, waar is je Playmobil?” Ik pak de Playmobil doos uit de kast en geef hem aan haar. Ze gaat rustig spelen.
‘s Avonds, als de rust is weergekeerd, denk ik na over haar vraag.

“Wat is een geheimpje bewaren?”

Als een kind niet weet wat een geheimpje bewaren is, dan kan ze het ook niet. Maar ondertussen vond ik het wel grappig. Ze wilde zo graag dat ik mijn cadeautje openmaakte, dat ze het geheimpje niet kon bewaren.
Het is ook helemaal niet erg als je een geheim niet kan bewaren. Volgens veel zoekresultaten is het hebben van geheimen belastend en kunnen ze je zelfs ziek maken.
Op Cosmopolitan staat:

“Ons brein heeft maar een beperkte capaciteit om informatie te verwerken,” schrijft [psycholoog Art] Markman. “Dus als je betrokken bent bij een moeilijke discussie, kan het lastig zijn om bij te houden wat je wel mag zeggen en wat niet, wat ertoe kan leiden dat je informatie deelt die je niet had mogen delen.” Eigenlijk vindt er in je hoofd dus een kleine “error” plaats en voor je het weet denk je: oeps.

Je kan er dus niets aan doen: het is niet jouw fout als je een geheimpje niet kan bewaren.
Mijn nichtje was niet in een moeilijke discussie verzeild geraakt. Dat lijkt me ook best onmogelijk als je pas vier jaartjes oud bent. Voor haar was het denk ik gewoon leuk om cadeautjes open te maken. Want cadeautjes zijn er natuurlijk om opengemaakt te worden.
En dat cadeautje? De nieuwe aflevering van Simply Haken met prachtige mandala voor iedere maand van 2018. Ik was er superblij mee.
Plaatje: London Scout

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest