Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Filosoferen over boeken en #50books vraag 49

door | 03 december 2017 | 50books 2017 | 10 reacties

filosoferen over boeken

Ik vroeg jullie vorige week om eens lekker te gaan filosoferen over boeken. Of eigenlijk meer over het concept boek. De vraag was: wat is een (literair) boek volgens jou? Drie antwoorden waren het resultaat en dat is weer hartstikke leuk. Ik ga die antwoorden weer samenvatten. En ook de 49e vraag zal ik stellen aan het einde van deze blogpost.

Het eerste antwoord kwam van Carel. Hij schrijft dat hij op gevoel de vraag gaat beantwoorden. Dat zijn altijd de mooiste antwoorden, vind ik. Boeken zijn natuurlijk technisch gezien een stapeltje gebundeld papier. Maar literair heeft volgens Carel te maken met kwaliteit. Zowel taaltechnisch als schrijfstijl-technisch en natuurlijk de inhoud van het verhaal of gedicht.

Filosoferen over boeken: lukt het of niet?

Niek vond het een goed idee: de #50bookers laten filosoferen over boeken. Maar is het ook gelukt? Het eerste dat in haar opkwam, was een stapel papier met letters erop. Maar dat was te simpel: een krant voldoet daar namelijk ook aan, maar een ebook niet. Ook vroeg ze zich af of het altijd letters moeten zijn: dat hoeft natuurlijk niet, want prentenboeken zijn ook boeken. Niek waagt zich niet aan het deel literair, maar ik denk dat het filosoferen over boeken zeer goed gelukt is.
Ook Ali heeft zich gewaagd aan het beantwoorden van deze vraag. Ze begint met een literair stukje over hoe haar decemberstemming haar zin in boeken lezen beïnvloedt. En dan beantwoordt ze de vraag. Een prachtig stukje proza dat bij Nooit meer slapen van W.F. Hermans niet zou misstaan:

Een vorm waarin ik mezelf kan verliezen, een verhaal dat me boeit, personen met wie ik een avontuur wil beleven.

Ik ben Ali een beetje aan het plagen

Ze schrijft namelijk dat zij een aversie heeft tegen literatuur door de verplichte leeslijst op school vroeger. Dat snap ik wel. Ik ben daar ook tegen. Als je kinderen de zin om te lezen wil ontnemen, moet je kinderen verplichten literatuur te lezen die totaal niet bij ze past. Laat je ze boeken lezen die hen aanspreken, dan zullen ze veel meer lezen. Daar ben ik van overtuigd.
En dat inspireert mij tot de een-na-laatste vraag. Ja, de een na laatste. Eerst even de vraag, dan de uitleg voor vraag vijftig. De 49e vraag van dit jaar is:

Heb jij je leesuitdaging voor dit jaar gehaald?

In de eerste boekenvraag van dit jaar, vroeg ik hoeveel boeken je dit jaar wilde gaan lezen. Ik zal jullie helpen, dan hoef je niet terug te zoeken:

 • Hendrik-Jan vroeg zich af of hij wel aan lezen toe zou komen door zijn Tiny House project;
 • Astrid legde zichzelf dit jaar geen verplichtingen op met lezen;
 • Jannie vertelde dat ze het lezen op een laag pitje zou zetten;
 • Karin deed ook geen uitdaging;
 • Ali wilde dertig boeken lezen;
 • Carel deed ook niet mee met een uitdaging;

Zeer belangrijke update:
Ik ben Niek vergeten! Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!


Niek heeft aangegeven dat zij iedere avond voor het slapen gaan probeert een kort verhaal te lezen uit de dikke kloeke bundel van Joost Zwagerman:
[bol_product_links block_id=”bol_563fbe9d56f0a_selected-products” products=”1001004002497373″ name=”zwagerman” sub_id=”50books43″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Ik ben natuurlijk heel benieuwd of dat gelukt is.
de uitdagingAls je geen uitdaging hebt gesteld voor jezelf, hoeveel boeken heb je dan gelezen dit jaar en was het meer of minder dan je dacht?
Ik had voor mezelf 26 boeken willen lezen. What was I thinking! Ik heb het nog niet gehaald. Maar wie weet ga ik het deze maand nog redden. Ik ‘moet’ er nog elf. Dat betekent dat ik er ongeveer drie per week moet lezen, de komende vier weken. Ik wens mezelf vast succes.

Precies vijftig vragen

Ik houd het dit jaar op vijftig vragen precies, in plaats van door te gaan tot het einde van het jaar. Op 10 december zal ik de vijftigste vraag stellen en die zal ik op 17 december 2017 nog samenvatten. Ik denk dat we op 24 en 31 december wel andere zaken aan ons hoofd hebben. De vraag is nog steeds of iemand het wil overnemen in 2018. Maar mijn vermoeden is nog steeds dat alle vragen wel gesteld zijn. Ik heb een overzicht gemaakt met behulp van Ali Molenaar. Dat vind je onder deze link en in het menu via blog.
Ik zal op zondag proberen over boeken te blijven schrijven. Dat zal mogelijk een review zijn of iets over boeken in het algemeen, over een beroemd boek of een Middeleeuws boek.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. Hier vind je alle vragen van 2017.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Plaatje: Dominik Scythe

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

10 Reacties

 1. Lucia

  Hoi Martha, succes met de challenge! Ik heb dit jaar (tot nu toe – ik verwacht er nog wel een paar bij) 52 boeken gelezen. Mijn RC had ik gesteld op 50 boeken!

  Antwoord
  • Martha Pelkman

   Wow! Wat goed Lucia! Ik hoop dat ik het ga redden de komende vier weken 3 boeken per week. Ik ga mijn best doen 😉

   Antwoord
 2. Lalagè

  Ik had mij voorgenomen om minder boeken te lezen dit jaar… omdat ik hoopte meer tijd te kunnen besteden aan andere leuke dingen. Ik denk dat het net wel gaat lukken, want vorig jaar las ik 89 boeken en dit jaar zit ik tot nu toe op 82. Ik heb ook veel gewandeld en dat was erg fijn 🙂

  Antwoord
  • Niek

   Dus zolang je onder de 89 boeken blijft dit jaar heb je je uitdaging gehaald? Dat is ook mooi gesteld.

   Antwoord
  • Martha Pelkman

   Dat is een bijzondere challenge! Ik vind 82 boeken toch echt heel veel. Hoe doe je dat? Lees je in bepaalde rustige periodes 1 boek per dag? Ik vind het echt veel.

   Antwoord
 3. Niek

  Gehaald of niet gehaald? Lees het hier: http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2017/12/50books-201749-uitdagend-lezen.html
  Goed van je Martha, dat je het bij 50- vragen houdt en niet ijzerenheinig doorgaat tot de bittere 52 of zelfs 53. Ik denk dat er zeker nog heel wat vragen te bedenken zijn en zoals ik wel eens eerder ergens ooit geschreven heb, kunnen vragen ook gaan over het boek wat je nu leest. Gisteren zag ik op Twitter een mooi voorbeeld van zo’n vraag langskomen namelijk: In welk land bevind je je in het boek dat je nu aan het lezen bent? In die categorie is er nog heel wat mogelijk.
  Maar ik vind vijf jaar elke week een boekenvraag beantwoorden ook wel mooi geweest. Het was heel leuk om alle vragen te beantwoorden. Maar zo is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Dus als er toch nog een enthousiasteling opstaat dan is er grote kans dat ik dit aan me voorbij laat gaan.

  Antwoord
  • Martha Pelkman

   Ja ik vind het inderdaad wel genoeg. Ik heb het nu twee keer gedaan, maar ik vond 53 wel wat te veel van het goede. Ik denk inderdaad dat er meer te doen is, maar dat mogen anderen doen. Waarschijnlijk zal ik daar zelf wel aan mee doen, als de vraag me interessant genoeg lijkt. Maar ik denk echt dat vijf series voldoende is. En dank voor het meedoen van deze serie 🙂

   Antwoord
  • Martha Pelkman

   Ik vind het superfijn dat je meeleest en meedeed. Ik hoop dat je de laatste ook nog meedoet. Het is een echte uitsmijter!

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Leesuitdagingen 2017, een terugblik – #50books – De wereld van Hendrik-Jan - […] boekenvraag van Martha waar ik niet omheen kan. Wat is er van mijn leesuitdagingen in 2017 terechtgekomen? Eigenlijk is…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest