Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Ereaders en #50books vraag 21

door | 21 mei 2017 | 50books 2017 | 3 reacties

boekenwurm

De toekomst van het papieren boek is interessant. Steeds meer kinderen werken op school vanaf een iPad, steeds meer mensen lezen via ereaders en het lijkt alsof het papieren boek steeds verder wegzakt in de verkoopcijfers. De vraag van vorige week: hoe zien jullie de toekomst van het papieren boek?

ereaders: de toekomst van het boek?En daar kreeg ik weer prachtige antwoorden op.
Carel antwoordde dat het gebundelde pak papier geen toekomst heeft. Hij voorziet dat de Billy’s binnenkort uit de Ikea verdwijnen. Hij schetst zijn ochtendritueel met een krantje en een kopje koffie, terwijl zijn kinderen het laatste nieuws binnenhalen op hun smartphone of tablet. Carel vraagt zich af waarom het papieren leesboek zou moeten blijven als schoolboeken steeds vaker digitaal worden aangeboden. De ereaders zijn steeds beter van kwaliteit en makkelijker hanteerbaar. De papieren boek voorvechters vechten steeds meer een achterhoede gevecht. Een gevecht dat over een aantal jaar zal worden overgenomen door de voorvechters van de ereader. Want ook dit apparaat heeft niet het eeuwige leven.
Niek begint heel filosofisch: “papier vergaat, maar geldt dat niet voor alles?” Diepe vragen voor de vroege zondagochtend. Toch geeft ze aan verrast te zijn door een jongere collega die aantekeningen maakte met pen en papier bij een cursus programmeren. Collega’s die rapporten printen, om aandachtiger te kunnen lezen, is iets waarin Niek zich wel herkend. Ze heeft de neiging om te scannen als ze van een scherm leest. Blijft papier bestaan? Zolang het onderscheid tussen scannen van een scherm en aandachtiger lezen van papier aanwezig blijft, zal het papieren boek blijven bestaan.

Ereaders vs papier

Op het kantoor waar Ali werkt, is het allemaal paperless. Als zij een boek aan een collega geeft, wordt het aangepakt als een curiositeit. Liever hebben ze een pdf bestand. Thuis heeft Ali boeken staan en twee ereaders vol boeken. Hoewel ze de voordelen ziet van de ereader, is er ook een nadeel: je ziet niet welke boeken je hebt. Ze ziet wel toekomst voor het papieren boek in de vorm van foto- en koffietafelboeken. Dat kijkt toch wat makkelijker dan van het schermpje van een ereader.

#50books vraag 21

Vorige week was het moederdag. Sommige mensen zijn zelf moeder, anderen hebben misschien nog hun moeder. Ik heb gelukkig mijn moedertje nog. Dit keer heb ik niets aan moederdag gedaan, ik had wel iets gepland, maar de printer wilde niet meewerken. Ik ga het nog wel geven als de printer weer doet wat ie moet doen. Het is geen boek. Vorig jaar gaf ik haar het boek Lieve Mama van Esther Verhoef. Het staat nu in mijn kast om gelezen te worden: ze heeft het me geleend zodra ze het uit had.
[bol_product_links block_id=”bol_592151a7c57b9_selected-products” products=”9200000038695239,9200000041204428″ name=”50books” sub_id=”moederdag” link_color=”AD232C” subtitle_color=”683C26″ pricetype_color=”EF9B4B” price_color=”AD232C” deliverytime_color=”683C26″ background_color=”FFFFFF” border_color=”683C26″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dan nu de redelijk voor de hand liggende vraag:

Welk boek zou jij je moeder cadeau geven voor moederdag?

Of misschien heb je zelf een boek gekregen voor moederdag van man of kind? Welk boek heb je de moeder van je kinderen gegeven of zou je aan haar willen geven? Of welk boek zou je zelf willen hebben als je moeder was geweest? Zijn er misschien boeken die je je schoonmoeder toewenst? Ieder scenario is denkbaar. Ik ben heel nieuwsgierig.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Boeken voor mijn moeder: #50books vraag 21 - StukjesStukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest