Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord deel 5: grijs

door | 01 februari 2017 | Overige, Spreekwoorden 2017 | 1 reactie

Gekken grijzen niet: grijs staat voor wijsheid

“Gekken grijzen niet,” zei mijn moeder, toen ik vroeg of zij nog een spreekwoord kende met het woord grijs. De kapper knipt haar steeds grijzer, maar zo gek is ze nog niet, mijn grijze moedertje.

Gekken grijzen niet: grijs staat voor wijsheidMijn zusje en ik zijn vroeger opgegroeid met spreekwoorden. Vooral mijn moeder kent er veel. Zij groeide er namelijk ook mee op. Voor bijna elke situatie weet zij wel een spreekwoord te vinden. Vroeger was er bijna iedere dag wel een spreekwoord wat zij op een situatie kon toepassen.
Mijn vader kende er beduidend minder. En ook hij was grijs op het laatst en ook niet gek volgens dat spreekwoord.

Als je niet grijs wordt…

Gaan gekken dan eerder dood? Het spreekwoord lijkt daarop te wijzen. Maar even googelen leert mij dat de kleur grijs voor wijsheid staat. Dus als je gek bent, ben je niet wijs en kun je dus niet grijs worden?
Maar omdat grijze haren kerkhofsbloemen zijn, betekent dat waarschijnlijk dat hoe langer je niet grijs wordt, hoe verder de dood van je af staat. Want als je grijze haren hebt, sta je al met een voet in het graf. Natuurlijk.
Ik moet nog maar zien of ik grijs word, hoewel ik al een paar grijze haren heb ontdekt in mijn wenkbrauwen. Ik hoop in ieder geval nog lang gek te blijven!
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Carel

    Het is zo gek nog niet dat deze grijsaard juist grijs als woord van de week koos

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest