Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Review: Het purperen land – Edna Ferber

door | 30 januari 2017 | Boeken, Overige | 2 reacties

Het purperen land - Edna Ferber

Het eerste dat mij opviel is de openingszin. Of eigenlijk: de eerste drie zinnen. Ik vroeg me af waarom Ferber begint met deze zinnen. En sterker nog: het gaat niet eens om de jongen, maar om de moeder, want het perspectief wisselt vrij snel van zoon naar moeder. Dus wat is de betekenis van deze zinnen aan het begin van Het purperen land van Edna Ferber?

Tot zijn tiende zat hij aan de naam vast. Hij moest er letterlijk voor knokken om zich ervan te bevrijden. Zo Groot (een troetelnaam uit zijn kindertijd) was tot ZoGroot verkort. En ZoGroot was hij gebleven […]

Het purperen land - Edna FerberHet verhaal vertelt over Selina, die opgroeide bij haar vader. Haar vader was een beroepsgokker die soms in weelde leefde. Maar wanneer Vrouwe Fortuna hem de rug toekeerde, leefde de vader van Selina in armoede. Als hij op een dag door een verdwaalde kogel het leven verliest, heeft Selina een keuze te maken: terugkeren naar haar tantes of bij haar vriendin gaan wonen in High Prairie. Ze kiest voor het laatste.
Van de achterflap:

Selina is een jonge onderwijzeres die een vrijzinnige maar culturele opvoeding heeft genoten. Na de dood van haar man Pervus DeJong moet ze echter zijn boerderij draaiende zien te houden en voor haar zoontje Dirk zorgen. Dat doet ze op ambitieuze wijze, wat niet makkelijk is in de conservatieve ‘doe maar gewoon’-gemeenschap van Hollandse immigranten in High Prairie, nabij Chicago. Maar Selina is vastberaden. Haar levensdoel is voor haar zoon het intellectuele leven mogelijk te maken dat ze zelf had willen leiden. Dirk heeft echter heel andere ideeën over zijn toekomst en trekt naar booming Chicago

Selina is niet blij met het snelle geld dat zoon Dirk verdient. Ze schaamt zich er bijna voor. Maar met een volhardendheid die met recht trots mag oproepen, blijft zij bij zichzelf en werkt ze als boerin hard om haar leven glans te geven. Die glans komt vooral van de boeken die ze leest.

Maar die beginzinnen van Het Purperen Land?

ZoGroot staat voor mij voor de grootse plannen die Selina voor zichzelf had en niet kon realiseren. ZoGroot staat voor mij voor de grootse plannen die Selina voor haar zoon had, maar die een andere weg koos.
ZoGroot staat voor de kloof tussen verwachting en realiteit, tussen het conservatisme van het platteland en de vooruitgang van de stad. Voor de overgang van het einde van de 19e eeuw naar de 20e eeuw.
De titel, Het purperen land, wordt al gelijk in hoofdstuk 2 verklaard: het licht van de zon dat over de kolenvelden valt en dat deze ‘in een gloed van rozerood, goud en glinsternevel wordt gezet, […]’. Een land van purpersteen en agaat, zoals Selina dit tot grote hilariteit van de kleine gemeenschap noemt.
Lees ook wat de andere reviewers van dit boek vonden.
[bol_product_links block_id=”bol_588fbfe54045d_selected-products” products=”9200000059399561,9200000066190863″ name=”notjustanybook” sub_id=”ferber” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit is mijn 33e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

    • Martha

      Ja was pittig!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest