Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Hemelvaart ~ #WOT deel 19

door | 10 mei 2018 | WOT | 3 reacties

Dauwtrappen met hemelvaart: je zou dit lammetje kunnen tegenkomen

Hemelvaart ~ 1) Christelijke feestdag 2) Feestdag (christelijk) 3) Hemelvaartsdag 4) Katholieke feestdag 5) Oprijden 6) Opvaart 7) Protestantse feestdag 8) Stijging 9) Vaart


Hemelvaartsdag valt altijd veertig dagen na Pasen. Dat is nogal een berekening iedere keer. Het begint met het uitrekenen van de eerste Paasdag. Die is altijd de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de astrologische lente, op 21 maart.
Dan veertig dagen later is het dus Hemelvaart en dat valt altijd op donderdag. De eerst mogelijke optie voor Hemelvaart, als Eerste Paasdag op 22 maart valt, is 30 april. De laatste mogelijkheid voor Hemelvaart is 3 juni. Pasen valt dan op 25 april. De eerstvolgende keer dat we een vroege cyclus hebben, zullen wij niet meer meemaken. Die is pas in het jaar 2285. De vorige keer was overigens in 1818. De late cyclus, waarbij Pasen op 25 april valt, komt pas weer voor in 2038. Dan ben ik zestig. Als ik dan nog blog, laat ik het je weten!
Automatisch houdt dit natuurlijk ook in dat de vroegste mogelijkheid voor Hemelvaart valt op 30 april en de laatste mogelijkheid is 3 juni.

Na Hemelvaart volgt Pinksteren

En dat valt altijd tien dagen na Hemelvaart. Als je dan weer met mij meerekent, zul je zien dat de vroegste mogelijkheid voor Pinksteren valt op 10 mei en de laatste mogelijkheid op 13 juni.
Als je hebt meegerekend, zeg je nu: “Martha, dit klopt niet.”
En dan zal ik zeggen: “Dat klopt, je hebt gelijk.” Het is net of de christenen van weleer niet kunnen rekenen. Want het zijn maar tien dagen – volgens onze huidige telling. (Als je had opgelet, had je gezien dat het van Pasen tot Hemelvaart ook eigenlijk maar 39 dagen zijn – volgens onze telling.)
Dat heeft te maken met Goede Vrijdag en Pasen. Tussen Goede Vrijdag en Pasen zitten volgens onze telling slechts twee dagen. Maar dan wil de juf in mij toch weer een stukje uitleggen. Dit stukje tekst komt uit Matteüs 27:45:

Om ongeveer twaalf uur werd het helemaal donker in het hele land. Dat duurde tot ongeveer drie uur ‘s middags.

Op de dag van de kruisiging ging men de dagen anders tellen. Het was twee keer nacht geworden op een dag en daarom draaiden ze de telling om: vrijdag telde opnieuw mee als een dag en dan zit je aan drie dagen tot de Wederopstanding met Pasen. En dan klopt de telling weer.

Hemelvaart en dauwtrappen

Het is een goede traditie, dat men met Hemelvaart gaat dauwtrappen. Dauwtrappen is heel vroeg opstaan en dan een wandeling gaan maken. Het stamt van een oud gebruik waarbij heidenen voor dag en dauw opstonden om met blote voeten door het gras te gaan lopen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben. Mogelijk is het een viering van het meifeest en daarmee de opleving van de natuur.
Hoe is het met jouw dauwtrapactiviteiten? Of ga je op Hemelsvaart gewoon een stukje fietsen? Misschien zit je wel in de kerk te luisteren naar de priester of de dominee? Ik ben benieuwd naar jouw affiniteit met Hemelvaart.
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Plaatje: unsplash-logoRod Long

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

  1. Carel

    Ik heb mijn blogje van vandaag achteraf maar de subtitel Hemelvaart #wot ’18-19 meegegeven.
    Pinksteren is altijd tien dagen na Hemelvaart.
    https://careldemari.nl/weblog

    Antwoord
    • Martha

      Oeps, aangepast. Twaalf klonk veel lekkerder denk ik. Rekenen was al nooit mijn sterkste kant

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest