Herinneringen aan jeugdboeken en #50books vraag 27
Vorige week bleek Paul ook nog te hebben geantwoord op de #50books vraag over schrijver zijn. En Carel schreef twee antwoorden in een blog. Ik doe vandaag wat achterstallig onderhoud op het samenvatten van de antwoorden en natuurlijk geef ik ook de nieuwe antwoorden een plekje. Aan het einde van deze onderhoudsblog vind je weer de nieuwe vraag.
Om te beginnen het antwoord van Paul op de vraag over schrijver zijn. Hij heeft waarschijnlijk al zijn halve boek geschreven. Als vertaler doet hij al veel aan fictie; zijn boek zou dus een andersoortig boek zijn. Het onderwerp waar hij over zou willen schrijven, is over leren leren. Ik zou dat beroepsmatig graag lezen.
Carel heeft al twee bundels uitgebracht. Ik wil best bekennen dat ik daar best een beetje jaloers op ben. Mijn eerste boek staat, net als met miljoenen andere Nederlanders, al jaren in de planning. Hij heeft een bundel korte verhalen gepubliceerd en een boekje met verhalen over de geschiedenis van Schoonhoven.
En nu de jeugdboeken
Ik begin opnieuw met de bijdrage van Carel. Dat is nu eenmaal het tabblad dat vooraan open staat in mijn browser. Hij heeft echter geen herinnering aan een stukgelezen jeugdboek. De enige boeken die hij heeft stukgelezen zijn de boeken van Dick Bruna die hij voorlas aan zijn kinderen. Hij kan nog hele stukken opdreunen. Dat is goed voor de kleinkinderen denk ik dan maar.
Hendrik-Jan deelt het eerste blog dat hij schreef voor de #50books-reeks, in 2013 gestart door Peter Pellenaars. Hij beschrijft in dat blog de Heidelbergse Catechismus. Een boek dat hij met de paplepel ingegoten kreeg.
Niek beschrijft hoe zij muisstil en de rest van de klas waren als zij werden voorgelezen. Ze herinnert zich Koning van Katoren van Jan Terlouw, Brief aan de koning van Tonke Dragt, Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en De gebroerders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Ze bleven zelfs zitten na de bel omdat het zo spannend was.
De nieuwe vraag
De Tour de France is weer begonnen. Roland Garos is net afgelopen en over drie weken start Wimbledon. Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over sport, sporters en aanverwante sportfiguren. Verschillende biografieën hebben de laatste jaren het levenslicht gezien. Denk aan Kieft, Jose Mourinho en uiteraard ook Cruijf. Maar aangezien voetbal niet echt mijn ding is, maak ik de vraag wat breder:
Over welke bekende (historische) figuur zou jij een biografie willen lezen?
Zelf zou ik denk ik kiezen voor Jeanne d’Arc of Anne Boleyn. Twee vrouwen uit de geschiedenis waarmee het niet zo goed afliep. Maar volgens mij wel sterke vrouwen die de geschiedenis gekleurd hebben. Net als Marie-Antoinette, Marie Curie en Aletta H. Jacobs.
Dat is mijn antwoord, maar zoals altijd ben ik heel benieuwd naar jullie antwoorden.
Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt.
In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
1 Reactie
Trackbacks/Pingbacks
- Biografie: #50books vraag 27 - Stukjes - […] De leesvraag #50books is een initiatief van Peter. Hij heeft de vragen in 2013 en 2015 gesteld. Martha stelde…
Wat dacht je van Hollandse Wilde Zwanen: http://niekheefteenboek.blogspot.nl/2017/07/50books-201727-hollandse-wilde-zwanen.html