Het sop is de kool niet waard
Vanaf vandaag verschijnt hier wekelijks de uitleg van een spreekwoord. Ik vind namelijk dat die niet vergeten mogen worden en daarom wil ik ze graag weer onder de aandacht brengen. Het gebruik van spreekwoorden maakt de taal een stuk interessanter en kleurrijker. Vandaag het spreekwoord het sop is de kool niet waard.
Betekenis
Het sop is de kool niet waard betekent dat je geen moeite moet doen voor iets: het is het niet waard om je druk over te maken. Je zou er geen aandacht aan moeten geven.
Herkomst
Bij sop moet je hier niet denken aan afwaswater. Het gaat hier om vleesnat, jus of kooknat dat vrijkomt als je kookt.
Verschillende oude woordenboeken, het Woordenboek der Nederlandsche Taal en Ter Laan, wijzen erop dat het spreekwoord verkeerd om is ingezet: in de huidige variant is het sop het slechtere product, maar dat is niet hoe het gelezen moet worden. Het zou dus andersom moeten zijn volgens deze spreekwoordenboeken: de kool is het sop niet waard. In deze versie is de kool het slechtere product.
Een ander woordenboek over spreekwoorden van F.A. Stoett, Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden, geeft nog een stukje spreekwoord erbij: de kool is het sop niet waard, dat men erop giet. En zo is de kool een slechte groente geworden.
Van Dale neemt alleen het bekendste deel op: het sop is de kool niet waard. En zo kennen wij het spreekwoord ook het beste.
Een afgeleide van dit spreekwoord: iemand in zijn sop laten gaarkoken heeft te maken met het negeren van iemand – die persoon is niet de moeite waard om aandacht aan te besteden. Ook hier betekent sop jus of vleesnat.
Misschien ken jij nog varianten op dit spreekwoord? Ik ben benieuwd!
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
1 Reactie
Trackbacks/Pingbacks
- Martha Pelkman (@drspee) - Het sop is de kool niet waard http://t.co/hWqvqAgIzE
Goed dat je hier aandacht aan gaat besteden, spreekwoorden en gezegds maken een taal interessant. Ik noem er ook al met enige regelmaat wat, overigens zonder er uitleg aan te geven.