DrsPeeLogo2025-groen
WhatsApp
Telefoon

Hoe je een copyright claim kan voorkomen

door | 24 april 2023

Hoe je een copyright claim voorkomt

Afgelopen week vond ik in mijn inbox een copyright claim van een Duitse copyright pitbull. Zij claimden dat ik onrechtmatig een foto van een kat had gebruikt op mijn blog en of ik even 621 euro wilde betalen: 321 euro voor de licentie van een jaar en 300 euro voor de afgelopen drie jaar dat ik die foto onrechtmatig zou hebben gebruikt. Natuurlijk zou ik nu die foto hier opnieuw kunnen plaatsen, maar dat doe ik nu maar even niet.

Natuurlijk schrik je als je zo’n blafbrief in je mail vindt. Mijn eerste reactie was eigenlijk: is dit wel legit? Met andere woorden: zijn ze wie ze zich voorgeven te zijn of is dit spam? Helaas is dit geen spam. Het is echt, vertelde mijn favoriete advocaat mij. En hij gaf me gelijk twee tips: vraag even of zij gerechtigd zijn om de eigenaar te vertegenwoordigen (hebben ze daar bewijs van) en is de eigenaar ook daadwerkelijk de rechthebbende van de foto.

Creative Commons licentie vs all rights reserved

Toen ik nog even verder ging kijken op Flickr zag ik dat ik de foto in 2016 rechtmatig op mijn blog had gezet. De foto werd gedeeld onder Creative Commons licentie en ik had nog eens extra de fotograaf als bron genoemd, wat volgens die licentie niet hoefde. In 2017 werden de rechten van de foto aangepast. Ik heb daarvan geen melding gehad, dus kon ook niet weten dat de foto geen CC licentie meer had. Die informatie heb ik als bewijs meegestuurd naar het copyright bedrijf en ik heb de foto verwijderd van mijn blog. (En alle andere foto’s die ik via Flickr had gebruikt.) Op dit moment wacht ik nog op antwoord van de herdershond.

Wat heb jij eraan te weten dat ik een copyright claim heb gekregen?

Goeie vraag! Ik heb nu namelijk een onderwerp voor een blog waar ik jou weer verder mee kan helpen. Dus hier zijn wat tips van mij om ervoor te zorgen dat jij geen copyright pitbull achter je aan krijgt.

5 tips voor slim gebruik van foto’s

  1. De allerbeste tip: gebruik je eigen foto’s. Meestal zijn foto’s gemaakt met je mobiel van voldoende kwaliteit voor een blog.
  2. Check altijd of je de foto mag gebruiken (duh). Zijn alle rechten vrij of moet je de fotograaf benoemen, met andere woorden: aan bronvermelding doen?
  3. Gebruik nooit, nooit, nee echt nooit, foto’s van Google image search. Die foto’s zijn vaak auteursrechtelijk beschermd en dat levert je echt problemen op. Je kunt zomaar een foto te pakken krijgen van Getty Images en die gaan echt niet met je in discussie.
  4. Een van de websites die ik tegenwoordig gebruik, is Unsplash. Deze website biedt foto’s gratis aan. Flickr gebruikte ik in de periode 2013-2015. Let op: Unsplash is tegenwoordig onderdeel van Getty Images. Dus zorg ervoor dat je de juiste foto’s gebruikt.
  5. Gebruik je foto’s van een fotograaf die je kent, noem dan altijd de naam van de fotograaf en bespreek met hem of haar hoe je de foto’s kunt gebruiken. De foto’s op mijn site met mijn koppie erop zijn gemaakt door Boris Cremers. Behalve de luchtfoto op de contactpagina, die is van Jan-Evert Zondag.

Hoe zit het nu met die copyright claim?

Op dit moment wacht ik nog op antwoord van deze partij. Ik heb mijn vragen gesteld en mijn weerwoord gegeven. Ik vermoed dat dit voldoende zal zijn. Stiekem hoop ik dat ze geschrokken zijn van het feit dat ik niet met mijn pootjes in de lucht op mijn rug ging liggen en de claim betaalde en dat ze het hierbij laten zitten. Mevrouw Pelkman wacht op antwoord.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

Anne

Eigenaar DrsPee

Leuk dat je deze blogpost leest. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je meer willen weten of up to date willen blijven van alles wat er in de wereld van de websites gebeurt, schrijf je dan onderin deze pagina in voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt onregelmatig en maximaal 1 keer per maand. Je gegevens zijn veilig bij mij. Ik zal ze nooit verkopen.

Pin It on Pinterest