Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Ho’oponopono ~ #WOT deel 15

door | 11 april 2019 | WOT | 2 reacties

Mooie plek voor ho'oponopono

Ho’oponopono ~ een oude Hawaïaanse manier van verzoening en vergeving.


Ho’oponopono spreek je uit als [ho-o-pono-pono]. Het is een oude Polynesische manier van vergeving en verzoening. Als iemand ziek is, mentaal of fysiek, dan gaat men ervan uit dat dit is veroorzaakt door verkeerd of fout gedrag. Dan komt er een priester of een ouder familielid die dan een verzoeningsritueel leidt, waarbij ho’oponopono wordt uitgevoerd.
Ziekte is in deze cultuur een uiting van wangedrag van die persoon of, als het een kind betreft, diens ouders. Dat wangedrag kan kwade geesten of goden aantrekken die de ziekte brengen en voeden. De enige manier om van de ziekte af te komen, is door schuld te bekennen en daarna het ho’oponopono ritueel uit te voeren.

Wat betekent ho’oponopono?

Volgens een Hawaiiaans woordenboek betekent het ‘geestelijke reiniging. ‘Ho’o’ betekent ‘in gang zetten of doen’ en ‘pono’ betekent ‘goed of correctheid’. De verdubbeling van het woord pono betekent rechtzetten, in orde brengen, opruimen, opnieuw doen of netjes maken.
De uitvoering van ho’oponopono is het uitspreken van vier zinnetjes als een soort van mantra:
Het spijt me
Vergeef me, alsjeblieft
Ik houd van je
Dank je wel

Ik ben er nog niet helemaal uit of er een volgorde in deze zinnetjes zit. De verschillende veelal sjamanistische websites die dit onderwerp behandelen, zetten ze niet echt in een bepaalde volgorde. Het wordt inmiddels ook ingezet als een soort zelf heling voor mensen die dat geloven. Je zegt dan tegen jezelf: “Het spijt me dat ik mezelf pijn doe. Vergeef me dat ik mezelf in deze ontwikkeling heb gestoord. Ik houd van je, van mijzelf en van het probleem dat op mijn pad is gekomen om mij te helpen de ogen te openen. Dank je wel dat ik mezelf door vergeving heb kunnen verlossen van dit energetische verleden.” Of een variatie hierop. Of de korte versie hierboven. Proberen op eigen risico. Ik ben geen sjamaan en kan hierin niet begeleiden. Ik kopieer alleen maar in het kader van deze WOT.
Had jij al eens gehoord van ho’oponopono? Ik was het zelf al eens op een boekenlegger tegengekomen. Laatst kwam ik het op Facebook weer tegen en dacht dat het een mooi woord was voor mijn donderdag. Ben benieuwd wat jij van dit woord maakt.
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest