WhatsApp
Telefoon

Witte Donderdag ~ #WOT deel 16

door | 18 april 2019 | WOT | 3 reacties

Witte Donderdag ~ in de christelijke religie de donderdag direct voor Goede Vrijdag in de Goede Week. Op Witte Donderdag begint het Triduum Sacrum dat verder bestaat uit Goede Vrijdag en Stille Zaterdag die tijdens de paaswake overgaat in het paasfeest.


De Goede Week is bezig. De week begint zondag met Palmpasen en eindigt op paaszondag. En het mooie van Witte Donderdag is dat die deze keer samenvalt met Write on Thursday (knipoog). Witte Donderdag is dus de donderdag voor Pasen. Deze dag wordt zo genoemd vanwege de traditie om alle kruisbeelden en andere beelden in de kerk af te dekken met witte lakens. Na de dienst wordt dit laken vervangen door een paars kleed.

Voor de minder bijbelvaste mensen een overzicht

Op Palmpasen kwam Jezus op een ezeltje de stad Jeruzalem binnenrijden. Hij werd toegejuicht door de mensen met takken van de palmbomen. Op maandag, dinsdag en woensdag deed hij zijn ding: hij sprak met mensen, genas wat zieken en liet zich verzorgen door de liefde van zijn leven, Maria Magdalena. Tenminste, zo stel ik het me voor. Ik hoop dat hij gewoon ook iemand had om van te houden, buiten alle andere mensen.
Ik ben niet gelovig, maar ik vind het een mooi verhaal en stiekem hoop ik dat Jezus gewoon een vrouw had. Het lijkt me ook zo logisch, in die tijd, mannen en vrouwen, zeker rond de leeftijd van een jaar of 33 waren gewoon gehuwd. Als het niet zo was, werd het vermeld.
Maar dit terzijde.

Op Witte Donderdag werd Jezus verraden

Met de Judaskus, voor dertig penningen. Ook is dit de setting van het Laatste Avondmaal, bij de Olijfberg in de Hof van Getsemane.
Op Goede vrijdag wordt Jezus gekruisigd op de berg Golgotha. Ik kan je precies vertellen met hoeveel spijkers en waarom die spijkers op de verkeerde plek zitten in het kruisbeeld, maar dat voert nu een beetje te ver. Dit heet Goede vrijdag, omdat daarmee de zonden van de mensen worden weggewassen. Dan wordt het Stille zaterdag, zo genoemd omdat de klokken niet luiden tot het Pasen is. Op Paaszondag is Jezus opgestaan uit zijn graf en op die dag vieren christenen deze herrijzenis.
Veertig dagen later is het Hemelvaart (heel toevallig ook op donderdag) en twaalf dagen daarna is het Pinksteren. Met Hemelvaart wordt herdacht dat Jezus naar de hemel ging en met Pinksteren herdenkt men de uitstorting van de Heilige Geest, waardoor de apostelen ineens meer dan veertig talen spraken en over de hele (bekende) wereld het evangelie konden gaan verkondigen.
Vanavond is De Passion op tv. Een groot evenement met bekende Nederlanders die het paasverhaal uitbeelden. Ik kijk niet. Ik vind het te overdreven en een te groot spektakelstuk. Mijn mening is dat het voorbij gaat aan waar het eigenlijk om gaat: opofferingsgezindheid, liefde en chocoladepaaseitjes.
Waarschijnlijk ga ik een klassieker kijken en meeblêren: Jesus Christ Superstar. Kijk jij wel naar de Passion? Of heb je hele andere manieren om Pasen te vieren? Hoe ga jij het komende Paasweekend beleven? Misschien heb je wel mooie herinneringen aan dit feest. Misschien zoek je paaseieren in de tuin of ga je gewoon genieten van de extra vrije dag maandag.
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Foto credit: Bjoertvedt [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons. Op deze foto zie je de Staafkerk van Heddal in Noorwegen, waar ik in het echt ook geweest ben.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest