Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

“Ik ben te oud om een boek te schrijven”

door | 25 oktober 2019 | Boeken | 0 Reacties

Te oud om een boek te schrijven?

Een van de smoesjes die ik wel eens hoor, is dat iemand vindt dat hij of zij te oud is om een boek te schrijven. Dat is best wel een slechte smoes. Je bent namelijk nooit te oud om een boek te schrijven. Je moet alleen wel even beginnen.

Er zijn een aantal schrijvers die pas op latere leeftijd hun eerste boek publiceerden. Bijvoorbeeld Samuel Beckett die pas in 1955 debuteerde met Wachten op Godot. Hij was toen al 49 jaar oud. In 1969 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur “voor zijn schrijven, dat – in nieuwe vormen voor roman en theater – in de armoede van de moderne mens zijn ware hoogte bereikt”, aldus de jury toen.
Gabriel Garcia Marquez, ook Nobelprijswinnaar, brak door met zijn roman Honderd jaar eenzaamheid. Hij publiceerde deze in 1967, toen was hij veertig jaar oud.
Mannen lijken er overigens iets eerder bij te zijn dan vrouwen. De oudste vrouw die ik tegenkwam in mijn zoektocht naar debuterende schrijfsters, was Harriet Doerr. Zij debuteerde op de respectabele leeftijd van 74 en won daarmee ook de Amerikaanse National Book Award.

Te oud?

Nee hoor, die smoes gaat niet meer op. Je moet alleen even beginnen met schrijven en dat is waar de meeste mensen voor gaas gaan. Want hoe moet je beginnen? Waar haal je inspiratie vandaan? En is niet alles al eens geschreven? Dit soort vragen had ik ook toen ik mijn eerste boek schreef. Ja, eerste, want boeken schrijven is verslavend! Ik ben inmiddels bezig met een tweede boek. Mijn eerste boek kwam overigens pas toen ik 41 was.
Ook ik liep tegen die vragen aan: hoe begin ik? Wat heb ik nou te vertellen? En vooral: wie zit er nou op mijn verhaal te wachten? Maar ik vond, met hulp, een manier om mijn verhaal positief te verwoorden en een mooi verhaal te schrijven over mijn leven. Mijn levensverhaal.
Waar loop jij tegenaan als je denkt aan het schrijven van een boek? Heb je dezelfde vragen als ik? Ik ben echt nieuwsgierig naar jouw vragen en waar jij tegenaan loopt. Dus reageer vooral hieronder!
Wil je zelf ook een boek schrijven? Kijk dan eens hier bij mijn One Stop Schrijver Shop!
Op de foto zie je Harriet Doerr. Dit is een digitalisering van een foto. Gebruikt onder Fair use, via Wikipedia.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest