Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Ik wil gelezen worden!

door | 28 januari 2013 | Bloggen, Overige | 11 reacties

Je kent het gevoel vast wel: de ene dag heb je meer views op je blog dan op andere dagen. Maar hoe kan dat nou? #iederedagbloggen is een van triggers om blognaamsbekendheid te krijgen, maar je kunt nog meer doen: reageren op blogs van anderen, bloggen over grote onderwerpen (zoals bijvoorbeeld de abdicatie van Beatrix van vanavond) en meedoen met #blogpraat (hoewel het niet de bedoeling is dat je je blog gaat spammen).
En toch blijven je views een grillig beeld vertonen. Waarom lezen mensen jouw blog? Of waarom niet? En hoe kijken ze naar je blog? Waarom geef je een #leestip of doe je een RT op twitter  op een blog? Allemaal vragen waar we een antwoord op probeerden te vinden vanavond. 
Waarom retweeten lezers je blog?
De redenen zijn in twee categorieën onder te verdelen:

 1. omdat het de lezer geraakt heeft: emotioneel, grappig, goede inhoud of goed geschreven;
 2. omdat de retweeter denkt dat zijn volgers er wat aan hebben.

Het mooie van deze twee types is dat het precies elkaars tegenovergestelde is. De één denkt vanuit zichzelf, de ander vanuit zijn volgers. En volgens mij is geen van tweeën fout.
Waarom klikken lezers naar je blog?
Wat zorgt er nou voor dat lezers naar je blog doorklikken? Het meest genoemd werd de catchy title. Een titel moet je grijpen. Daarnaast werd genoemd dat ook de eerste zinnen je lezer moeten overtuigen om verder te lezen. Bovendien noemden de blogpraters ook dat er iets te raden moest overblijven na het lezen van je blog. Iets om over na te denken of om tussen de regels door een (levens)verhaal te kunnen ontwaren. Je moet je lezers sturen, maar ook kunnen verrassen. Eveneens werd genoemd dat taal ook in orde behoort te zijn.
Verder waren mooie foto’s, goede lay-out, actualiteit, niet te lang, eigenheid zaken die genoemd worden om gelezen te worden.
En dan?
Dan gaan de statistieken hun werk doen: waarmee wordt je blog gelezen? Mobiel, webbrowser, RSS-feed, op welk tijdstip van de dag? Maakt het uit?
Ik vind van wel. Als je theme (in geval van WordPress) niet responsive is, dan wordt je blog niet goed weergegeven op mobiel en zul je daar minder lezers vandaan halen. Hetzelfde geldt voor een webbrowser die niet werkt met de aanpassingen op je blog.
Met andere woorden: je krijgt meer lezers als alles op orde is in je thema? Nee, het is een samenspel van inhoud, lay-out en vindbaarheid.
O, en als er morgen een onmogelijke hoeveelheid klaag-, zucht-, en steunblogs wordt gepubliceerd, zoek dan even op Twitter onder #jankblog. 😉
photo credit: quirkybird via photopin cc

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

11 Reacties

 1. miss artemis

  Je schreeuw om aandacht werkt, ik heb je gelezen 🙂

  Antwoord
  • drspee

   Er moest natuurlijk een catchy title boven hè ;), maar dank voor je aandacht 😀

   Antwoord
 2. Karin Winters

  ik lees je, ik lees soms, ik lees omdat ik je tweet voorbij zie komen, ik lees je omdat ik je in mijn blogpraat RSS lijst heb staan.
  Ik let zelf op mijn weblog niet echt op hoeveel en waarmee, maar heel soms hoop ik juist dat een blogpost aan de ogen der lezenden voorbij schiet.
  Ik weet dat een vaste dag een vaste trigger verwachtingen oproept. Mijn TGIF wordt verhoudingsgewijs het meest gelezen, maar kost me ook onnoemelijk veel energie en soms ook wat angstige spanning. Ging ik niet te ver.
  Het blijft schipperen, maar weet dat ik deze las 🙂

  Antwoord
  • drspee

   Ik lees jou ook, ik reageer op jou, ik waardeer je en ik ben blij dat je mij (af en toe, soms, vaak) leest.
   Dank je wel.

   Antwoord
 3. carel

  ik heb het moeten missen #blogpraat, maar morgen schrijff ik over de abdicatie tenzij Trix vannacht doodgaat want dan is dat nieuws ook weer achterhaald.

  Antwoord
  • drspee

   O die ga ik lezen! Ik moest even een traantje wegpinken, ik weet niet anders dan dat Beatrix onze koningin was. Van Juliana heb ik niets meegekregen (ik was 3 ten tijde van haar abdicatie). Ik ben benieuwd hoe Willem IV het gaat doen 🙂 en wat jij daarover te zeggen hebt…

   Antwoord
 4. Linda Kwakernaat

  Whaha ik wil ool gelezen worden grijns,
  maar ga je nu echt met de statistieken werken??

  Antwoord
  • drspee

   O god nee, geen statistieken voor mij. Ik vind het leuk om te kijken hoeveel mensen mijn blogs hebben gelezen, maar ik weiger om mijn schrijfstijl aan te passen. Dat is mijn eigenheid :).
   Ik weet er wat vanaf door mijn webmasterschap vroeger, maar ik vind het niet interessant genoeg meer. Schrijven is mijn lust en mijn leven, mijn hart en mijn ziel en ik ga daar geen afbreuk aan doen. 🙂

   Antwoord
 5. Olga

  Ik voel me mede verantwoordelijk voor het veroorzaken van de rel rondom de #jankblog 😉

  Antwoord
  • drspee

   En toch hebben voor zover ik heb meegekregen alleen @petepel en @elja1op1 een jank- dan wel zeurblog geschreven ;).
   Ik vond het wel grappig 😀

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest