Ketelbinkie ~ #WOT deel 40
Ketelbinkie ~ 1) Bemanningslid van een schip 2) Duvelstoejager op een schip 3) Hulpje aan boord van een schip 4) Krullenjongen op zee 5) Manusje van alles op een schip 6) Persoon aan boord van een schip 7) Scheepshulpje 8) Scheepsjongen 9) Scheepsjongen (volkst.) 10) Schepeling
Ik kwam dit woord laatst weer eens tegen. Het is er een in de categorie die je niet zo vaak hoort. Het is de naam van een smartlap uit 1940, onder meer gezongen door Gerard Cox. De officiële naam luidt: De straatjongen uit Rotterdam. De jongen staat aan dek en zwaait zijn moeder uit als hij op reis gaat voor de eerste keer. Het wordt meteen zijn laatste reis. De arme knul.
Ketelbinkie standbeelden
Het liedje werd zo bekend dat er zelfs een standbeeld staat van Ketelbinkie op Katendrecht. Er is nog een standbeeld van Ketelbinkie, die staat in het Maritiem museum De muziek werd geschreven door Jan Vogel, de tekst door Anton Beuving en de eerste uitvoering was van Frank van Schaik voor de Nederlandsche Omroep in 1942.
Een leuk weetje is dat veel mensen de eerste regel fout zingen. De eerste regel luidt: Toen wij van Rotterdam vertrokken. De meeste mensen zingen echter: Toen wij uit Rotterdam vertrokken. Wat is het verschil? Als je uit Rotterdam vertrekt, kom je nooit meer terug. Als je van Rotterdam vertrekt, dan heb je wel de intentie om terug te komen. Het ketelbinkie kwam helaas niet meer terug. Dus die vertrok wel uit Rotterdam, maar dat wist je aan het begin van het liedje nog niet.
Ik vraag me af of dit woord nog gebruikt wordt in de scheepvaart. Of heet dat nu misschien anders? Gebruik jij dit woord wel eens of ben je het ergens anders een keer tegengekomen? Ik ben natuurlijk weer heel nieuwsgierig!
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Ketelbinkie wordt in Rotterdam nog steeds gebruikt. Er is zelfs een restaurant met die naam (als ik me niet vergis bij de SS Rotterdam, maar ze verhuizen regelmatig). Nu wordt ( volgens mij ) de term ketelbinkie gebruikt voor stoere, jonge homofiele mannen die daar vrij open en “out-going” over zijn. Mooie term voor een ruwe bolster, zachte pit type, de no-nonsense man en niet de Hilversumse handtas exemplaren…
Maar misschien heb ik het helemaal mis…
Hey, dat is leuk, dat wist ik helemaal niet. Fijn dat je dit laat weten. Ik zag inderdaad in mijn zoektocht ook het restaurant voorbijkomen.
Op de valreep hier mijn ‘Ketelbinkie’. Vanuit Rotterdam gaat dit blog over de Middellandse Zee naar een tante in Australië en via mijn postzegelverzameling naar Tristan da Cunha, om uiteindelijk met een bord macaroni op schoot te luisteren naar een shantykoor op het winkelcentrum. Junge, fahr nicht wieder hinaus …
https://blog.stephankoopmans.nl/wot-40-ketelbinkie/
Wat een prachtig mooi verhaal weer Stephan. Ik kijk er altijd naar uit, maakt niet uit of het de valreep is of niet.
Ik ken het als naam van een waterkoker van de Hema.