Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Kleine ondernemers wordt de nek omgedraaid

door | 28 december 2014 | Overige, Persoonlijk | 3 reacties

kleine ondernemers worden uitgeknepen

kleine ondernemers worden uitgeknepenIk ben boos! Waarom? Wel, hierom.
Er komt per 1 januari 2015 een nieuwe BTW-regeling voor online diensten die, even kort door de bocht, mij heel veel extra werk gaat bezorgen. Die BTW regeling, BTW-MOSS genaamd, zorgt ervoor dat ik BTW moet gaan afdragen in de landen waar mijn product is aangekocht. Dit is nog niet het ergste: ik moet gaan bewijzen waar het product is aangekocht! Dit hoeft niet als je zelf bestelbevestigingen en facturen stuurt. Want dan is er menselijke tussenkomst. Deze mevrouw legt het beter uit en heeft interessante voorbeelden van hoe idioot deze wet kan worden.

De pseudo kleine ondernemers eruit filteren

Daarnaast wil de regering alle regelingen die het mij mogelijk maken om als kleine zelfstandige te bestaan – te starten -, afschaffen. Zo willen ze de echte ondernemer eruit filteren. Waaruit? Uit die mensen die door het UWV min of meer gedwongen zijn om als zzp’er te starten.
Niemand wil de bijstand in. Niemand. Maar door het huidige kwalitatief uitermate teleurstellende beleid kan je niet anders. Er zijn geen banen, de economie wordt nauwelijks gestimuleerd door de maatregelen die genomen worden en daarom komen er nauwelijks banen bij. Je enige mogelijkheid is starten als zelfstandige. Ik ken zo al drie of vier mensen in mijn netwerk die vanuit de WW zijn gestart als zzp’er omdat ze anders in de bijstand zouden verdwijnen. Aangezien ze – we – dat niet wilden, kozen we voor het onzekere bestaan van kleine ondernemer.
En nu, bij het ontwikkelen van nieuwe online diensten, wordt ook dat in de kiem gesmoord door zo’n belachelijke wet en het afschaffen van alle regelingen die mij helpen om te beginnen als ondernemer. Met deze regelingen kan ik namelijk doorontwikkelen en mijn diensten perfectioneren, zodat ik die regelingen daarna niet meer nodig zal hebben en mijn bijdrage kan leveren aan een groeiende economie (de mijne vooral). Zodat ik misschien binnenkort weer meer zenders op mijn tv kan bekijken dan alleen Nederland 1, 2 en 3 en TV-West.
Maar goed, als de regering de ‘echte’ ondernemer uit het groeiende aantal zzp’ers wil filteren, prima. Ga vooral je goddelijke gang, stuur mij maar de bijstand in. Dan ga ik daar meer geld kosten dan nu als zelfstandige. En met mij nog een flink aantal anderen die de bijstand in moeten. Nu ben ik een taalkundige, maar zelfs ik kan op mijn klompen aanvoelen dat dit de schatkist veel meer geld gaat kosten dan het gaat opleveren.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Mark

  Boze Martha,
  Het filteren van ondernemers klink als iets in het ene potje geld gaat besparen. Dat jij nu begrijpt dat het ergens anders dan weer geld kost, is niet het probleem van beleidsmakers.
  Naast de financiële zaken rond deze maatregel is er ernstig geen rekening gehouden met de emotionele kant van de ZZP’er. Hoe lekker is het wanneer jou je toekomst ontnomen wordt? Is het niet een geweldige aderlating voor het zelfvertrouwen om van zelfstandige je hand op te moeten houden bij de bijstand.
  Maar je problemen houden daar niet op. Wetende dat je een mooi bedrijf had kunnen hebben, zetten ze je dan, in het kader van arbeidsbemiddeling, aan het werk aan de lopende band (en krijg jij de geuzennaam DrsDoorgeef). Hierdoor komen laaggeschoolden niet aan het werk. Na een week of vijf hebben je ze daar niet meer nodig en mag jij weer gaan solliciteren.
  Is er dan helemaal geen lichtpuntje? ‘Tuurlijk wel…
  Je mag naast solliciteren ook netwerken. Daar kom de gefilterde elite tegen die het wél gemaakt hebben (in tegenstelling tot jij).
  Is er dan geen alternatief? ‘Tuurlijk wel…
  We richten samen een netwerkclub op voor uitgefilterde ZZP’ers met een cadeau gekregen minderwaardigheidsgevoel. De regering geeft hun een badge (of een etiket) met daarop ‘Uitgefilterd’ om op de jas te borduren. Deze groep gaat zich verenigen en zal snel groeien in aantal.
  Is er dan geen kortere weg? ‘Tuurlijk wel…
  We laten ons toch niet zomaar het kaas van het brood eten. Kom nou toch! wij zijn zelfstandigen en laten ons toch niet zomaar filteren. Welke maatregel ze ook nemen, wij overleven dit als we samen optrekken.

  Antwoord
  • Martha

   O Mark, wat kan jij mijn woede toch weer heerlijk relativeren 😀 Hahaha. Dank je wel!

   Antwoord
   • Mark

    Samen staan we sterk Martha! Relativeren graag gedaan. Ik zie de toekomst voor DrsPee rooskleurig hoor. Moet je eens kijken wat voor een groei je bedrijf door heeft gemaakt. Je steeds groeiend netwerk, de steun van Ron Verhaak, de samenwerking met Zoetermeer Actief, Ellen van Son e.a.
    Als een bedrijf zo groeit binnen een jaar, nou dat zit daar toekomst in en daar kan de overheid weinig roet in het eten gooien.
    Laat natuurlijk duidelijk zijn dat de overheid dit soort bedrijven juist behoort te steunen.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. LiesbethvBerkel (@LiesbethvBerkel) - RT @drspee: Kleine ondernemers wordt de nek omgedraaid http://t.co/LzYiWA2Mrf Martha is weer eens boos en doet een rant
 2. @Seffelaar - RT @braecken1: Kleine ondernemers wordt de nek omgedraaid http://t.co/2crPlxMIik
 3. @EccentriekeDame - Kleine ondernemers wordt de nek omgedraaid http://t.co/zkoiFtQQOn
 4. @MarjonSarneel - Kleine ondernemers wordt de nek omgedraaid http://t.co/pLXCodtBbC
 5. @JosefienHarmsen - RT @MarjonSarneel: Kleine ondernemers wordt de nek omgedraaid http://t.co/pLXCodtBbC

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest