WhatsApp
Telefoon

De laatste 3 vragen van het jaar

door | 29 december 2014 | Boeken, Overige | 4 reacties

50books, literatuurblogs

50books, literatuurblogsEn toen moest ik zelf de laatste drie #50books vragen van het jaar nog beantwoorden. Dat zal ik dan maar doen op deze laatste maandag van het jaar.

Vraag 50: boekenprogramma’s op tv

Ik weet dat De wereld draait door boeken bespreekt en Pauw ook, maar dat vind ik geen boekenprogramma’s. Ik kijk ze overigens wel, maar ik vind het vaak zo pretentieus. Dat heb ik zeker met het boekenprogramma van de VPRO op zondag, dat heel toepasselijk VPRO Boeken heet. De interviewer vind ik erg stijfjes, alsof hij heel erg zenuwachtig is om schrijvers te interviewen. Het is heel gemaakt en ik zou hem graag eens wat relaxter zien praten met de schrijvers.
Wat ik wel graag luister is het onderdeel recensies van het radioprogramma TROS Nieuwsshow op zaterdagochtend tussen half negen en elf. De recensies zijn altijd zo rond half elf. Iedere week zit er een recensent die boeken bespreekt. Lekker ongedwongen boeken bespreken bij een kopje koffie. Vaak een boek of drie van verschillende schrijvers. Ik ben het niet altijd met ze eens, maar ik de sfeer waarbij de boeken worden besproken is zo anders dan bij VPRO Boeken, dat ik dit liever luister.

Vraag 51: wie is mijn favoriete slechterik?

Het is een feit dat een bepaald soort vrouwen altijd op foute mannen valt. Toevallig hoor ik tot dat type vrouw. Ik word alleen, gelukkig, niet verliefd op personages in boeken.
Mijn favoriete type slechterik is de player, de man die vrouwen om zijn vinger windt en ze dan keihard laat vallen (zodat die vrouw daarna lekker wraak kan nemen). Maar daar kan ik er zo snel niet eentje verzinnen. Dan maar uitwijken naar een ander genre.
Harry Potter.
De vader van Draco Malfoy, Lucius Malfoy, is zo’n vent die te fout is voor woorden: zo’n glijer die zich overal uit weet te kletsen en zelfs door Voldemort my slippery friend wordt genoemd. Glad als een aal met donaties aan het ministerie van Magie die niet minder zijn dan omkooppogingen van de zittende macht. Ik vind deze man geniaal vormgegeven door J.K. Rowling.
Het mooie van slechterikken in verhalen is dat ze zo kleurrijk zijn: juist omdat ze alle regels aan hun laars lappen, zijn slechterikken zo leuk.

Vraag 52: de perfecte misdaad

Ik heb hem nog niet gelezen, maar ik zag hem in twee films. De eerste is The tourist met Johnny Depp en Angelina Jolie. Echt een goede film en de misdaad die gepleegd wordt, is in ieder geval geen moord, maar iets met geld: een soort ‘Robin Hood’-achtige diefstal. Ik vond hem de moeite van het kijken waard. Het is wel zo’n film die je maar één keer kijkt, omdat je dan de afloop weet. Hoewel, de tweede keer zag ik allemaal vooruitwijzingen naar het einde, dus dat is op zich ook wel heel aardig.
De andere perfecte misdaad zag ik in de film Inside man, een film over een bankoverval waarbij de daders wegkomen met de buit op zo’n bijzondere manier, dat je het je echt niet kan voorstellen. Opnieuw een film die je maar één keer kan kijken, want dan is de plot bekend en wordt de film niet leuk meer.

Vraag 52: de bonusvraag

Zo leuk om met mijn eigen vraag te eindigen! Ik wil wel even kwijt dat ik het heel leuk vond om dit jaar de #50books serie te verzorgen. Aan het einde van de zomervakantie had ik wel even een dipje doordat het aantal reacties toch wel achterbleef. Maar gelukkig kon ik bouwen op Niek. Zij antwoordde trouw iedere week op de vragen die ik stelde. Anderen lieten weten dat zij mijn vragen waardeerden en meelazen. Ook dat waardeer ik enorm! Maar dus even een speciale vermelding voor Niek. Dank je wel Niek!
Dan nu de beantwoording van de vraag. Het suffe is, dat ik me geen eindes kan herinneren waarvan ik dacht: “Pffff, wat een belachelijk einde.”
En het stomme is dat je meestal het einde van een verhaal niet wil verraden. Oké, vooruit dan maar: ik vond het einde van The hunger games stom. Dit jaar heb ik de trilogie besproken. Daarin vertelde ik al dat ik Katniss steeds passiever vond. Maar het einde is helemaal suf: alsof zij niets meer te zeggen heeft en gewoon maar doet wat anderen van haar willen. Beetje jammer. Ik hoop dat de film beter is, ik moet deel 3A nog zien.
Volgende week beantwoord ik de vragen weer op zondag: Peter Pellenaars neemt het over! Ik ben zo blij dat zijn initiatief niet ter ziele gaat. Veel succes Peter!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

 1. Niek

  Niet alleen dit jaar alle vragen gesteld maar ook nog beantwoord! Wooow. Ook jouw antwoorden heb ik met veel plezier gelezen. Het was een mooi jaar.

  Antwoord
  • Martha

   Dat was het! Dank je wel Niek, voor je altijd enthousiaste deelname!

   Antwoord
 2. Hendrik-Jan

  Dank voor je vragen. Ook ik ben niet zo trouw geweest. Ik probeerde bij het voorbij komen wel de vraag te beantwoorden. Zodoende heb ik het toch nog een paar keer voor elkaar gekregen…

  Antwoord
  • Martha

   En ook voor jouw antwoorden heb ik enorme waardering. Ik dank je voor je bijdragen aan #50books het afgelopen jaar.

   Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha Pelkman (@drspee) - De laatste 3 vragen van het jaar http://t.co/ISPYlEedt6 #50books

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest