Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Korte nieuwsberichtjes over taal

door | 26 mei 2015 | Overige, Taal | 2 reacties

het laatste taalnieuws

het laatste taalnieuwsOp de laatste dinsdag van de maand ga ik wat anders doen. Ik ga jullie de laatste taalnieuwtjes voorschotelen. De overige dinsdagen zullen ook nog steeds aan taal besteed worden, maar daarin zal ik dan wat meer de diepte in gaan op verschillende taalfenomenen. Vandaag dus wat nieuwsberichtjes over taal.

De nominaties voor de Inktaap 2016 zijn bekend

De Inktaap is de jongerenprijs voor literatuur. Je kunt deze prijs beschouwen als de Champions League van de Nederlandse en Vlaamse letteren: de winnaars van de Libris Literatuurprijs, de Gouden boekenuil, de AKO Literatuurprijs en een nominatie uit de Cariben vormen de shortlist voor de Inktaap. De genomineerden zijn:

  • Ik kom terug van Adriaan van Dis – Atlas Contact (Libris Literatuur Prijs 2015)
  • Orgelman van Mark Schaevers – De Bezige Bij (Gouden Boekenuil 2015)
  • Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans – De Bezige Bij (AKO Literatuurprijs 2014)
  • Vervoering van Shantie Singh – De Geus (Caribische nominatie)

Lees meer bij de Taalunie

Vaders zijn de sleutel voor taalontwikkeling

Moeders spreken kinderen toe op een kinderlijke manier om de emotionele band te versterken, vaders zorgen voor de overgang naar volwassen taalgebruik. Onderzoekers van Washington State University concluderen dit uit hun onderzoek naar motherese (de manier waarop moeders met hun kinderen praten) en het ontbreken van baby talk bij vaders.
Lees meer bij Vakblad vroeg

‘Twerking’ als nieuw woord toegevoegd bij Brits Scrabble

‘Twerking’ ookwel het op een seksueel uitdagende manier dansen van vrouwen, waarbij stotende bewegingen en een gehurkte stand veelvuldig voorkomen, is toegevoegd als woord aan het Britse woordenboek. Effectief betekent dit dat het ook goedgekeurd wordt als Scrabble-woord. Ook ‘shizzle’ en ‘hashtag’ zijn toegevoegd. Niet iedereen is daar blij mee.
Lees meer bij Metro

Woord van je geboortejaar

Het Genootschap Onze Taal heeft een nieuwe module op de website gelanceerd. Je kunt nu opzoeken welk woord of welke uitdrukking in jouw bouwjaar geboren werd. Van sommige woorden is namelijk bekend wanneer ze geboren werden. Voor mij is dat het woord baaldag. Ik weet niet of ik daar nou zo vrolijk van wordt.
Zoek ook je eigen geboortewoord op.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

  1. Ali

    Bij mij was het woonerf 🙂

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - Korte nieuwsberichtjes over taal http://t.co/0d53t5fyUz 'twerking' je geboortewoord en de Inktaap 2016

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest