Mens vs natuur: abstract, bizar en apocalyptisch
Mens vs natuur is een bundel met korte verhalen van schrijfster Diane Cook. De verhalen variëren van een paar pagina’s tot enkele tientallen en houden je stuk voor stuk op het puntje van je stoel. De verhalen zijn allemaal verhalen van mensen die zich verzetten tegen de natuur, tegen apocalyptische taferelen en bizarre situaties waarbij het niet vreemd is om een monster tegen te komen dat je net niet kunt zien.
Van de achterflap:
Een man die zonder pardon hulpeloze kinderen uit voortuinen steelt. Een verleidster die achter die ene man aan gaat die ze juist niet krijgen kan. Een roedel overbodige jongens die zich verschuilen in een duister woud en daar met elkaar strijden om hun volgende maaltijd. Drie vrienden in een roeiboot die reddeloos verdwalen op een meer. Een vraatzuchtig monster dat een kantoorpand binnendringt. Een einzelgänger die de zondvloed misschien zo erg nog niet vindt.
Dit zijn de personages die Cooks verhalen bevolken. Dit is de wereld die zij schetst, waarin onder de alledaagse werkelijkheid de donkere, verslindende kracht van de natuur schuilgaat.
Een van de bizarre verhalen is het verhaal van Jane die een huwelijksaanzoek krijgt en daar bovenop ook nog promotie op haar werk. Een mastjaar, dat ook de titel van het verhaal is. Haar mastjaar trekt enorm veel profiteurs aan die in eerste instantie in haar tuin gaan wonen en naarmate het jaar vordert in haar huis komen wonen. En het worden er steeds meer. Jane wordt er niet gelukkig van. Uiteindelijk raakt ze haar relatie kwijt en ook haar profiteurs.
De beschrijving van de gebeurtenissen in dit verhaal is zo beklemmend en tegelijk zo realistisch, dat het lijkt alsof het jezelf kan overkomen. En dat gebeurt in meer van Cooks verhalen in deze bundel.
Apocalyptisch en dystopisch
Veel van de verhalen gaan over een soort eindtijd: Het komt is er daar een van. Dit gaat over een niet nader omschreven iets dat een kantoorpand binnendringt en daar de medewerkers ombrengt. Het management moet beslissen wat ze doen: springen ze van het dak of gaan ze onderhandelen? De beschrijving van ‘het’ gaat niet verder dan de klauwen die om de hoek van de deur op het dak gaan, wat bijdraagt aan de apocalyptische sfeer van het verhaal. De beschrijving van de lijken in de gangen en het trappenhuis brengen de boodschap ook zeer duidelijk over.
Een ander verhaal gaat over een groep jongens van tien jaar oud die overbodig zijn verklaard door de Staat. Zij worden in een stortkoker gestopt naar een verbrandingsoven. De groep jongens die overleeft, maakt een kamp in een bos en speelt in de winter bizarre spellen om te overleven.
Het verhaal dat me het meest is bijgebleven, is het titelverhaal: Mens vs natuur. Dit verhaal gaat over drie vrienden die gaan varen en waarvan de benzine opraakt. Hoe verder je in het verhaal komt, hoe meer de vriendschap onder spanning komt te staan. De haarscheurtjes barsten op het moment dat het eten opraakt en het einde in zicht komt. Phil die heel graag vrienden wilde zijn met Dan en Ross, had er alles voor over om met hun mee te kunnen. Dan en Ross trekken echter hun eigen plan:
“We zouden niet eens meegaan dit jaar, Dan en ik,” zei Ross. “We hebben het erover gehad. Ja, we hebben het erover gehad om ermee te stoppen, met deze stomme week. We haten het. […] Dan en ik hebben onze eigen week. In juni. Dan gaan we bergbeklimmen. Het is geweldig.
De sfeer wordt nog grimmiger: Phil vindt een briefje van Ross. Er staat: Ben gered! Je lag zo vredig te slapen dat ik besloot je niet wakker te maken. De vraag blijft of Ross echt gered is of dat hij zich heeft verdronken.
En dat is voor mij gelijk een nadeel aan de verhalen: er zijn zoveel open eindes. Ik blijf steeds met vragen zitten: overleven de personages, komen ze uit hun situatie? Ik had daar graag antwoord opgehad.
Cook beschrijft werelden die abstract, bizar en apocalyptisch zijn en die angstaanjagend veel op de onze lijken en waarvan ik met heel mijn hart en ziel hoop dat het niet de onze worden, maar die ik met pervers genoegen graag nog eens lees. Ik fabriceer mijn eigen eindes wel.
[bol_product_links block_id=”bol_55d0eedc4fb66_selected-products” products=”9200000038390624,9200000036134811″ name=”cook” sub_id=”njab” link_color=”EA2C4D” subtitle_color=”F98738″ pricetype_color=”590805″ price_color=”EA2C4D” deliverytime_color=”590805″ background_color=”F4F1ED” border_color=”E5D3A9″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit is mijn 25e boekrecensie voor Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed. Dit boek was een extra boek in de reeks en er mocht naar eigen inzicht over geblogd worden.
De link naar het boek is een affiliate link. Dat betekent dat ik een beetje geld krijg als jij dit boek of een ander koopt.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks