Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Mythen en sagen van de Griekse wereld

door | 28 mei 2016 | Overige, Verhalen | 0 Reacties

God, Zeus, mythen en sagen

Er was een boek dat ik vroeger helemaal stuk gelezen heb: Mythen en Sagen van de Griekse Wereld van Dr. Sophie Ramondt. En tot mijn grote genoegen mocht ik dit boek tijdens mijn studie nog een keer lezen. Ik kon de mythen en sagen inmiddels dromen, maar ik genoot opnieuw van de rijke godenwereld.

Zeus, oppergod in Griekse mythen en sagenDe mythen en sagen kwam namelijk enorm vaak voor in de Nederlandse literatuur en het was zaak dat je een Oedipuscomplex kon herkennen en de Tantaluskwelling van de Sisyfusarbeid kon onderscheiden. Daarom heb ik bedacht om maar eens een stukje Griekse mythologie op mijn blog te gaan beschrijven. Voor de liefhebber en voor degene die het moet weten voor een boekbespreking.

Het ontstaan van de wereld volgens de Griekse mythen

De wereld was eerst een grote chaos. Twee oerkrachten, Gaea en Ouranos, kwamen samen en de aarde en het heelal ontstonden. Uit de verbintenis tussen deze twee krachten ontstonden ook de Titanen, waaronder Kronos. Omdat Ouranos jaloers was op zijn zonen, sloot hij hen op in een diep ravijn op aarde. Daar werd Gaea erg boos om en zij spoorde haar jongste zoon aan om Kronos zijn jaloerse vader te castreren. Nu was Kronos heerser van de aarde en het heelal.
Hij trouwde zijn zus Rhea en uit hun huwelijk werden verschillende kinderen geboren. Deze kinderen, jongens en meisjes, werden een voor een opgegeten door Kronos. Dit kwam omdat Ouranos hem had voorspeld dat zijn kinderen hem zouden afzetten. Rhea had natuurlijk veel verdriet van het feit dat haar kinderen verslonden werden. Ze wist haar jongste zoon Zeus te verbergen op de berg Ida op Kreta en daar werd hij grootgebracht door herders. Om te zorgen dat het haar zoon aan niets ontbrak, veranderde zij de hoorn van een van de rammen van de herders in een hoorn des overvloeds waar eten en drinken uit kwam. Om het gehuil van de baby te overstemmen, waren er priesteressen die Kronos bezongen. Rhea misleidde haar echtgenoot met een grote steen die ze in doeken had gewikkeld. Kronos slokte de steen op zonder te kijken.

De afzetter afgezet

Toen Zeus groot genoeg was, keerde hij terug naar zijn ouders. Hij gaf zijn vader een drankje, waardoor hij alle kinderen, inclusief de steen uitbraakte. Zo kreeg Zeus zijn zussen Hestia, Demeter en Hera en zijn broers Hades en Poseidon terug. De drie broers vochten samen met hun zussen en andere medestanders tegen Kronos en zijn bondgenoten. Zeus overwon en werd koning van de goden en de mensen. Kronos werd in stukken gesneden en in de Tartaros (de Griekse versie van de hel) geworpen.

Echtbreker

Zeus trouwde met zijn zus Hera en zij kregen samen vijf kinderen, waarvan de bekendste Ares (god van de oorlog), Hephaistos (god van de smeedkunst) en Hebe (godin die bevallende vrouwen bijstond).
Zeus nam de huwelijkse trouw niet zo serieus. Hij kreeg nog heel veel andere kinderen bij andere vrouwen:

  • de tweeling Apollo en Artemis bij Leto, een dochter van twee Titanen
  • de tweeling Castor en Pollux en hun zusje Helena bij Leda, een Spartaanse koningin
  • godin van de wijsheid Pallas Athena bij Metis
  • de wijngod Dionysos bij prinses Semele
  • Perseus bij prinses Danaë
  • Herakles bij prinses Alkmene
  • de Muzen bij de nimf Mnemosyne

Attributen

De Griekse goden en godinnen worden vaak afgebeeld met verschillende voorwerpen. Zo is Zeus altijd te zien met een bliksemschicht in zijn handen, Poseidon met een drietand, Hermes met een gevleugelde helmen en dito schoenen en Hera met een pauw. Deze voorwerpen zijn vaak tekenend voor hun betekenis in de Griekse mythologie.
De goden en godinnen van de Griekse mythologie staan namelijk voor natuurverschijnselen die voor de Grieken onverklaarbaar waren. Bij bliksem was Zeus boos en gooide de schichten naar beneden, aardbevingen waren het werk van Poseidon (in een eilandenrijk vaak gepaard gaande met vloedgolven) en een regenboog was het werk van Iris, de boodschapper van de goden.
De komende tijd zal ik dus een aantal van deze mythen en sagen gaan behandelen. Ik probeer vooral de wat kleinere en onbekendere verhalen te behandelen. De Trojaanse oorlog, de twaalf werken van Herakles en het Gulden vlies dat de Argonauten moesten halen zijn makkelijk te vinden op internet.
[bol_product_links block_id=”bol_574a00e89cca0_selected-products” products=”666809008″ name=”mythen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De mythe van Atlas » Tekstbureau DrsPee - […] is een Titaan die de strijd om de Olympos leidde tegen Zeus en de zijnen. Hij nam de plaats…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest