Nou breekt mijn klomp
Deze uitdrukking kent meerdere varianten en drukt voornamelijk verbazing uit. Het is iets wat volledig onverwacht gebeurt of gezegd wordt. Een klomp breekt namelijk niet zo makkelijk!
Om een klomp te maken, en dan bedoel ik op ambachtelijke wijze, ben je wel even bezig. Het is een heel proces van zo’n dertien stappen dat doorlopen moet worden voor je een klomp hebt. En bedenk dan: je hebt altijd twee klompen nodig! Op deze website wordt het hele proces beschreven en uitgelegd. Het is echt de moeite waard om dat even te lezen!
Maar als je lui bent, kun je onder het genot van de Mondschein Sonate ook even naar dit filmpje van 3 minuten kijken.
Iedere stad had een andere klomp
Je kon vroeger op de markt herkennen aan de klompen wie waar vandaan kwam. Het was dus leuk klompen kijken vroeger. Ik kan me zo voorstellen dat er bij Amsterdammers drie kruisjes op de klomp stonden en op de klompen van Kinderdijk stonden vast allemaal molens. Maar misschien generaliseer ik. Ik moet me ook gewoon bij de taal houden en niet bij het uiterlijk van klompen. In dit geval is het aloude spreekwoord schoenmaker blijf bij je leest zeker van toepassing op mij!
Varianten in dialect
Terug naar de taal. In het Overpelts zegt men volgens het dialectenwoordenboek: nou zekt mich de stoof oêt. Het Zichers: Nou valle men taan oet!/Zèèk nou de stoaf oet! Het Tervurens: sloogt da in aa kas. Dat lijkt helemaal in niets op het Standaardnederlands. Wel weer interessant, want waar komt dat dan vandaan? Ik denk dat dat een ander blog is.
Als laatste dan een klein beetje etymologie, de herkomst van het woord klomp. Het woord klomp komt van het Middelnederlandse klumpe dat weer afkomstig is uit het Oudfriese klumpa. Het oudfries werd gesproken van ongeveer 500 tot 1500 na Christus. Daarna veranderde het Oudfries langzamerhand naar het huidige Fries.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks