DrsPeeLogo2025-groen
WhatsApp
Telefoon

Onderzoek naar pesten: (h)erkenning

door | 23 augustus 2013

Er is eindelijk onderzoek gedaan naar de effecten van pesten op de lange termijn. De resultaten liegen er niet om. Volgens het onderzoek dat gepubliceerd is in Psychology Science, heeft pesten effect op de gezondheid, werksituatie en sociale relaties. Toen ik het artikel voorbij zag komen, dacht ik: “Hèhè, eindelijk erkenning en een reden waarom het op werk zo slecht gaat steeds.”
De conclusie van de onderzoekers is dat pesten niet meer als onvermijdelijk gezien mag worden. Niet meer: “het hoort erbij, daar word je sterk van.”

“We cannot continue to dismiss bullying as a harmless, almost inevitable, part of growing up,” says Wolke. “We need to change this mindset and acknowledge this as a serious problem for both the individual and the country as a whole; the effects are long-lasting and significant.”
Vertaling:
“We kunnen niet doorgaan met pesten zien als een onschuldig, bijna onvermijdelijk, onderdeel van opgroeien”, zegt Wolke [een van de onderzoekers], “we moeten de gedachten over pesten veranderen en erkennen dat dit een serieus probleem is voor zowel de persoon als het hele land; de effecten zijn langdurig en significant.

Volwassenen die in hun jeugd gepest zijn, hebben een groter risico op psychische stoornissen, roken vaker en hebben vaker een serieuze ziekte. Wolke zegt dat er al handvatten zijn op scholen om met pesten om te gaan, maar er moeten nieuwe handvatten bij komen. Er moeten mensen komen die de effecten van pesten kunnen identificeren, monitoren en zonodig kunnen behandelen. Maar ja, daar moeten wel geld en mensen voor vrijkomen.

Ook armoede is een onderdeel van de effecten van pesten op latere leeftijd.

Mensen die gepest zijn, hebben moeite met sparen en het vasthouden van werk. Degenen die pestten, zegt het onderzoek, hebben in hun volwassenheid nauwelijks last van de gevolgen ervan. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat bij pesters de noodzaak om te pesten verwijderd zou moeten worden. Pesters zijn vaak niet sociaal en weten hoe ze anderen het bloed onder de nagels vandaan moeten krijgen. Daardoor verminder je het aantal pestslachtoffers en de latere ellende die deze slachtoffers in hun leven krijgen. En natuurlijk de kosten die het de staat gaat geven.
pesten is psychische mishandeling
Pesten had overigens weinig invloed op al dan niet getrouwd zijn of kinderen hebben, maar wel op de aanwezigheid van sociale relaties. Het is moeilijker voor pestslachtoffers om contact te houden met hun vrienden op langere termijn.

Ha! (h)Erkenning

Ja. Eindelijk! Erkenning dat pesten op lange termijn nog steeds invloed kan hebben op je leven. Ik wist dit natuurlijk al lang, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Mensen die nu nog durven te zeggen dat je het achter je moet laten, dat het al heel lang geleden is gebeurd en zich durven afvragen waarom je er nog last van hebt, ik heb het bewijs. Ik heb erkenning.
Ik heb ook eindelijk herkenning. Nu snap ik waarom ik moeite heb met geld sparen, nu snap ik waarom ik moeite heb om een baan vast te houden, nu snap ik ook waarom ik moeite heb om vriendschappen te onderhouden. Ik snap het eindelijk!
Nu nog oplossen. Maar dat is een ander verhaal.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

Anne

Eigenaar DrsPee

Leuk dat je deze blogpost leest. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Mocht je meer willen weten of up to date willen blijven van alles wat er in de wereld van de websites gebeurt, schrijf je dan onderin deze pagina in voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt onregelmatig en maximaal 1 keer per maand. Je gegevens zijn veilig bij mij. Ik zal ze nooit verkopen.

Pin It on Pinterest