WhatsApp
Telefoon

Over de aov en het UWV

door | 04 maart 2020 | Persoonlijk | 0 Reacties

Normaal ben ik een vriendelijk persoon. Iemand die niet snel uit haar slof schiet en weloverwogen tot redelijke en genuanceerde meningen komt. Behalve als ik me ergens over opwindt. En dat is nu het geval. Namelijk over mijn favoriete instantie: het UWV.

Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen vanuit een deel ww en een deel bijstand in 2014. Via het UWV mocht ik met de startersregeling beginnen. Dat hield toen in dat je nog eens 29% van de 70% van je laatst verdiende salaris inleverde. De reden hiervoor was dat je dan niets hoefde terugbetalen als je bedrijf het goed deed. Aan het einde van 2014 deed mijn bedrijf het zo goed, dat ik op een klein beetje na mijn bijstandsuitkering moest terugbetalen. Prima. Dat was de afspraak. Dus dat deed ik netjes.

Klaar. Maar niet heus.

Eind 2018, begin 2019 kreeg ik bericht van het UWV. Of ik even €1100 wilde terugbetalen omdat ik in 2014(!) teveel geld had verdiend met mijn eigen bedrijf. Ik was stomverbaasd en volledig in de war. Ik hoefde toch niets terug te betalen? Ik had toch een startersregeling waarbij ik extra had ingeleverd zodat ik daarna niets meer hoefde te betalen? Lang leve het UWV: in zijn oneindige wijsheid had het besloten om mij een toelage te geven omdat ik anders onder het bestaansminimum terecht zou komen. Die toekenning stond op de achterkant van de bevestiging dat ik als zzp-‘er mocht starten. Het was mij niet duidelijk dat ik die mocht weigeren of dat ik later moest terug betalen. Het UWV kwam dus vijf jaar later met de eis dat ik ging betalen.

Een aantal jaar geleden keerde het UWV ten onrechte ww uit aan mensen in Bulgarije die konden werken. Nu is bekend dat ze ook uitkeringen geven aan mensen die helemaal niet ziek zijn. Gaan ze dit geld ook terug eisen? En hoeveel gaan ze daarvan terug krijgen? Dit UWV staat ook op de nominatie om de uitkering te gaan doen aan zzp-‘ers als zij arbeidsongeschikt zijn geworden…. Ze hebben hun huidige zaakjes niet eens op orde. Hoe kunnen ze dit er dan nog bij krijgen in dit bureaucratische moloch?

Ik begrijp dat je nu denkt dat dit blog een hoog Calimero-gehalte heeft. Maar ik maak mij hier oprecht zorgen om. Ik wil die aov niet. Ik wil niet dat het UWV dit gaat betalen. Ik wil niet dat anderen hetzelfde gezeik krijgen als ik en dat zie ik er echt van komen.

Lees hier het artikel in de Volkskrant

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest