Pijn ~ #WOT deel 43
Pijn ~ Pijn is een onplezierige sensorische en-of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging; ergens in het lichaam is een verwonding of dreigt er een te ontstaan. Soms ontstaat pijn echter ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak. [bron: Wikipedia]
“Hoeveel pijn voel je op een schaal van 1 tot 10?” Het wordt vaak gevraagd in het ziekenhuis, bij de dokter en alle andere zorgverleners die je op je pad vindt als je iets beschadigd hebt. Ook de fysiotherapeut vraagt ernaar.
Zo kwam het dat ik afgelopen dinsdag met mijn fysio K. een heel interessant gesprek had over pijn. Als ik die schaal van 1 op 10 voor me krijg, dan weet ik nooit goed wat ik moet zeggen. 1 is geen enkele pijn, 10 is ondraaglijk. Ja, ik heb pijn in mijn knie, nog steeds. Ik gok altijd maar waar de pijn zit op de schaal van geen tot ondraaglijk.
K. vertelde dat het een signaal is van de bron van de pijn naar je hoofd. In je hoofd zit een soort sensor, de homonculus. De homonculus is een minimensje in je hoofd dat pijn representeert. Normaal gesproken hebben alle gebiedjes een klein puntje. Als je bijvoorbeeld je knie bezeert, dan wordt dat kleine puntje veel groter. Dan sturen je hersenen weer een signaal waardoor je pijn voelt.
Gokken hoeveel pijn ik heb
Ik gok, omdat ik van mijzelf vind dat ik een hoge pijngrens heb. Als je vier keer tegen de grond geslagen wordt op een WK karate en vijf keer opstaat, dan mag je dat wel van jezelf zeggen toch? Ik probeer me dan in te leven in wat een normaal mens aan pijnbeleving heeft en op basis daarvan geef ik een cijfer: 6, 7, 8 misschien? Terwijl ik van mijzelf uitgaand, misschien op een 3 of 4 zit.
Ik vraag me af of ik ook wel serieus genomen word in mijn klachten als ik aangeef dat het hinderlijk aanwezig is met een 4. Ik stel me dan dit gesprek voor, even uitgaand van het gevoel dat ik had toen ik mijn knie net blesseerde, zeven maanden geleden:
Verpleegkundige: “Hoeveel pijn voel je op een schaal van 1 tot 10?”
Ik: “Een 4 of 5 denk ik.”
Vpk: “Een 4 of 5? Oke, hoe ben je hier gekomen?”
Ik: “Met de auto, vanuit Zwijndrecht.”
Vpk: “O, ga maar naar huis, neem een paracetamol en bel maar voor een afspraak.”
Overigens wel echt zo gebeurd. Ook als ik 10 had gezegd, had ze me naar huis gestuurd, want ik kon nog autorijden vanuit Zwijndrecht. Want kunnen autorijden is een indicatie van de ernst van de blessure, uiteraard.
Mijn fysiotherapeut vertelde verder dat het dus ook echt niet mogelijk is om een sluitende definitie te vinden, omdat iedereen pijn anders voelt. Als ik hem goed begreep, dan gaat het om de tolerantie die je ervoor hebt. Heb jij een hoge pijngrens? Hoe ga jij met pijn om? Welk nummer geef je als jij gevraagd wordt hoeveel pijn je hebt? Ik ben benieuwd!
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Het schrijven van dit blog duurde wat langer dan normaal. Het deed dan ook echt zeer.
https://blog.stephankoopmans.nl/wot-43-pijn/