Reageren op een blog is eng?
Je hebt een leuk blog geschreven. Vol met prikkelende stellingen en andere zaken waarvan je weet dat er op gereageerd gaat worden. Na een uurtje heb je nog steeds geen reacties hoewel je je verhaal op Twitter, Facebook, Google+ en andere social media hebt geplaatst. Je drukt een paar keer op F5. Nog een keer en dan Ctrl + F5. Je leegt je cache en je browsergeschiedenis, maar nog altijd geen reacties.
Hoe kan dat nou? En dan bedenk je plotseling dat je eens naar je reactieformulier moet kijken. Misschien kun je daar iets aan verbeteren.
Natuurlijk wil je spam voorkomen op je blog. Die fijne Russische reacties, gesteld in slechter Engels dan je je kunt voorstellen of reacties in redelijk Engels over je webmasterschap of penisvergrotende rotzooi. Dus je hebt een captcha geïnstalleerd met een plugin. Of misschien blog je via Blogger en geef je mensen de mogelijkheid te reageren met hun Google account of andere accounts. Misschien moeten je lezers wel een Gravatar-account aanmaken.
Allemaal verschillende mogelijkheden die voor verschillende reageerders verschillende problemen kunnen opleveren. Vanavond ging #blogpraat (3 jaar alweer: hoera!) over reageren en de barrières die daarbij (kunnen) bestaan. De meest genoemde barrieres waren toch vooral:
- onleesbare captcha’s;
- lastige inlogprocedures;
- alleen kunnen inloggen met facebook of twitter
Uiteindelijk komt het erop neer dat reageren vooral iets persoonlijks is. Een blog kan je uitlokken om te reageren, tenzij het te spannend is om te reageren. Nog hele volksstammen lezen wel, maar reageren niet. “Wat heb ik nog toe te voegen?” is misschien de gedachte. Maar @Suuz_ zei het heel mooi:
Je weet pas hoe waardevol een reactie is, als je zelf blogt… #blogpraat
— Suzanne (@Suuz_) February 18, 2013
Dus, wees niet bang, reageer! Al is het maar om te laten weten dat je het blog gelezen hebt :). Dat vinden wij bloggers leuk!
photo credit: bobbigmac via photopin cc
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Nieuw blog: Reageren op een blog is eng? http://t.co/x8R6sqGd
Zo is het !
Reageren is niet eng hoor, soms heb ik gewoon geen tijd.
En dan vind ik eigenlijk dat je ook een reactie terug mag geven, als dank voor de reactie en misschien zelfs nog een inhoudelijke ook: als je geen tijd hebt om te reageren, dan kun je altijd later nog terugkomen, als het blog interessant genoeg is om op te reageren.
Inderdaad: heel erg leuk! 🙂
(ondertussen kijk ik heel nieuwsgierig naar de opties onder dit reageervlak en vink ik iets aan waarvan ik geen idee heb wat het precies gaat doen 😉 )
En, ben je er al achter wat de vinkjes doen? 😉
Leuk onderwerp om over na te denken!
Sowieso mist er non-verbale communicatie en zou je het stuk van de blogger gemakkelijk verkeerd kunnen interpreteren.
Ik denk bovendien dat er een machtsverschil is tussen een persoonlijke blog en een reaguurder.
Communicatie tussen twitteraars en FB-vrienden is gelijk. Iedereen kan zijn eigen berichtjes beheren, verwijderen en (on)zichtbaar maken. Met een persoonlijke blog liggen de verhoudingen anders. De blogger is almachtig. De blogger beheert de content en ook de reacties. Mocht de beheerder jouw berichtje als reaguurder niet waarderen, dan is het zo verwijderd.
Daarnaast moet je ook vaak je naam & e-mail invullen. Wat met die gegevens gedaan wordt, zul je als reaguurder niet achterkomen. Als je blogger niet kent, weet je niet hoe die met jouw privacy om zal gaan.
Daarnaast sta je qua doelgroep al een stapje achter. Bezoekers van de site zullen hoogstwaarschijnlijk vrienden van de blogger zijn, die achter hem/haar staan. Als je een andere mening hebt dan de blogger, zou je wel eens de enige binnen de doelgroep van de blog kunnen zijn. Het makkelijkste en meest tijdbesparende om in het geval van een afwijkende mening met de blogger te doen is om vooral niet te reageren en zo vlug mogelijk op het kruisje van je browser te klikken…
Mijn idee Lucia! Er was ook een hele discussie over wel of niet kritisch zijn omdat vaak dezelfde namen langskomen in de reacties onder een blog, vaak inhoudsloos commentaar als mooi gezegd. Maar echt kritisch reageren is lastig. Je weet niet wie je aanspreekt. Je kent de blogger niet en toch probeer je niet al te klef te worden.
Overigens heeft iedere blogger tegenwoordig een cookiebeleidspagina op zijn blog. Daarin moet staan wat er met de reacties en daarmee de e-mailadressen gebeurt. Ik zou ze bijvoorbeeld nooit doorverkopen of anderszins misbruiken. Ik zal ze ook niet gebruiken om je eens lekker te gaan spammen ofzo. Maar of iedereen zo eerlijk is als ik? Geen idee 😉
De reactie van Lucia is al een blog op zich. En wel een zeer interessante! Dit moet even in mijn bovenkamer gaan broeien en bloeien 😉