Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Ik heb respect voor mijn maag

door | 11 september 2013 | Gastric Bypass, Overige | 0 Reacties

maag, bariatrische ingreep

maag, bariatrische ingreep

Het boek


Als ik straks op 20 september word geopereerd, dan kan er waarschijnlijk maar net 20 gram aan voedsel in mijn nieuwe maag. In het boek dat ik nu aan het lezen ben over eten na een bariatrische ingreep, staan tien regels waar ik me het beste aan kan houden, als ik mijn maag wil respecteren. Ik bespreek er acht die met eten te maken hebben, de andere twee gaan over beweging en afspraken met de arts.

Mijn maag is de baas

 1. Eet volgens een schema.
  Het allerbelangrijkste is dat ik me straks aan een schema ga houden voor eten. Dat betekent dat ik structuur in mijn leven moet gaan aanbrengen. Help! Dat wordt lastig: iedere drie uur moet ik een hapje eten. Iets kleins, iets eiwitrijks maar vooral iets gezonds. Ik moet dus een schema maken, 8 uur ontbijt, 11 uur tussendoor, 13 uur lunch, 16 uur tussendoor, 18 uur avondeten en 21 uur tussendoor. Of zoiets.
 2. Gebruik voedsel van hoge kwaliteit.
  Met andere woorden: voedsel dat zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke vormgeving is gebleven. Dat zijn verse groenten, of groente die al schoongemaakt is of in een blikje zit, aardappelen en ongepaneerd vlees. De bedoeling is ook dat je moet oppassen met verzadigde vetten, toegevoegde suikers en suikervervangers. Toegevoegde suikers zijn heel gemeen: er staat op het label niet toegevoegde suiker, maar dextrose, fructose, maltodextrine of ahornsiroop. En zo zijn er nog veel meer aliassen voor suiker in je voedsel. Liever vermijden dus.
 3. Kauwen, kauwen, kauwen.
  Ieder hapje zal ik straks twintig tot dertig keer moeten kauwen voor ik het doorslik. Daardoor wordt het een soort papje dat makkelijker weg te slikken is. Als ik te snel zou doorslikken, zou het kunnen blijven vastzitten. En dat schijnt nogal heel erg pijnlijk te zijn. Wat mij daarbij gaat helpen is na ieder hapje met mijn babylepeltje het gerei neer te leggen en te wachten tot ik uitgekauwd ben. Ik heb inmiddels ook een warmhoudbordje. Makkelijk, dan blijft mijn eten warm, omdat ik zo’n 20 tot 30 minuten over een maaltijd zal doen.
  Verder zal iedere maaltijd voedingsmiddelen uit de schijf van vijf moeten bevatten, uiteindelijk, want het eerste half jaar gaat me dat echt niet lukken.
 4. Meten is weten.
  Het belangrijkste is de porties afwegen. Als er 1 theelepel staat, dan is het ook echt één theelepel en niet meer. Eén eetlepel bak- en braadvet, is ook echt één eetlepel en niet even knijpen en de pan rond. Dus ik moet afmeten, afwegen en vooral niet gokken.
 5. Luister naar je maag
  Ik moet als een soort NSA op de communicatie tussen mijn maag en mijn hoofd gaan zitten. Mijn maag zal met mijn hoofd communiceren. Dat gaat denk ik ongeveer zo:
  Maag: “ik wil nog wel een hapje”
  Hoofd: “ok, ik geef het door. Martha er mag nog een hapje in.”
  Martha: “ok”
  Maag: “ik zit nu wel vol geloof ik.”
  Hoofd: “weet je het zeker?”
  Maag: “eeeehhhh, ja, ik zit wel vol nu”
  Hoofd: “ok, ik geef het door. Martha: stop!”
  Martha: “Mam, ik zit vol, ik hoef niet meer”
  Moeder: “nou, meis, dan laat je het toch staan.”
  Martha: “ok”
 6. Drinken pas 30 minuten na het eten.
  Als ik drink en eet tegelijk, dan kunnen er een paar dingen gebeuren: mijn voedsel kan er niet meer bij omdat er teveel water in de maag zit. Gevolg: misselijkheid en eventueel kotsen. De tweede mogelijkheid is dat het drinken bovenop het eten gaat liggen en over de rand van de maag heen gaat. Gevolg: misselijkheid en eventueel kotsen. De derde mogelijkheid is dat mijn maagje leegspoelt en dat het eten direct mijn dunne darm in stort met als gevolg dumping. Dat betekent dat ik me misselijk ga voelen, maar ook kan gaan zweten, diarree kan krijgen, hartkloppingen kan krijgen, flauw kan vallen enzovoort.
 7. Blijf drinken.
  Als ik te weinig zou drinken, dan kan ik uitgedroogd raken. Dat is niet leuk. Ik zal ten alle tijden een flesje water bij me moeten hebben, waar ik ieniemienie-slokjes uit kan nemen. Hoe komt het? Normaal gesproken haal je je vocht uit je eten. Als je een gastric bypass hebt gekregen, dan eet je minder, dus haal je minder vocht uit je voedsel. Daarom moet je extra drinken om niet uitgedroogd te raken.
 8. Slik je medicijnen.
  Ik heb veel medicijnen erbij: ik heb een maagbeschermer, een galblaas medicijn, supergeconcentreerde multivitaminen en extra kalk. Uiteindelijk hoef ik alleen de multivitamine mijn hele leven te slikken. Maar ik mag mijn medicijnen niet vergeten. Ze zijn geen suggestie, maar een verplichting. Gelukkig heb ik zo’n mooi doosje met alle dagen van de week waarin ik mijn pillen kan stoppen. Nou moet ik natuurlijk niet vergeten om ze mee te nemen.

Dus. Ik ben er klaar voor. Kom maar op met die operatie!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest