Review: Achter gesloten deuren – B.A. Paris
De ondertitel van Achter gesloten deuren is Het perfecte huwelijk? Of de perfecte leugen?. Natuurlijk is het de perfecte leugen, anders zou B.A. Paris dit debuut niet hebben hoeven schrijven. Het schrijven van een boek is het doorbreken van een taboe, anders gebeurt er niets. En in dit boek gebeurt van alles. Maar is het ook perfect?
Jack en Grace Angel lijken voor de buitenwereld het perfecte echtpaar. Hij is altijd galant, is verschrikkelijk intelligent, houdt de deur voor Grace open en begeleidt haar naar etentjes met vriendinnen. Jack is een succesvol advocaat die mishandelde vrouwen verdedigt tegenover hun gewelddadige echtgenoten. Maar het is niet barmhartigheid wat hem drijft.
Grace is de perfecte huisvrouw: ze werkt niet, schildert en werkt graag in de tuin. Ze kookt ook de lekkerste diners. Ze komt echter zelden buiten en wordt altijd door Jack ter zijde gestaan als zij een etentje geven of bij vrienden gaan eten.
Grace heeft ook een zusje, Millie. Millie heeft het syndroom van Down en zit op een kostschool. Zij mag later bij Jack en Grace komen wonen. Voordat Jack en Grace getrouwd zijn, is Grace heel dankbaar. Na haar huwelijk verandert die blijdschap in doodsangst.
Achter gesloten deuren is Jack een monster
Jack sluit Grace op in haar hotelkamer op hun huwelijksreis en thuis sluit hij haar op in haar kamer. Met iedere ontsnappingspoging die Grace doet, worden haar meer privileges afgenomen. Net zo lang tot zij op een kamer zit met alleen een bed en zelfs alleen nog maar een pyjama mag dragen. Alleen voor etentjes en andere bijeenkomsten mag zij de kamer verlaten.
Jack geniet van de angsten die Grace uitstaat door alle dreigementen en insinuaties die hij richting Grace maakt. Het wordt voor Grace steeds belangrijker om aan Jack te ontsnappen en Millie uit zijn klauwen te redden. Of het Grace lukt om aan haar monsterlijke man te ontsnappen?
Mijn leeservaring
Zelden heb ik een boek zo graag willen uitlezen als dit boek. Ik kon niet wachten om weer in bed te gaan liggen lezen. De spanning wordt langzaam opgebouwd naar het einde van het boek. Grace heeft uiteindelijk tot haar schrik nog maar een paar dagen om Millie en zichzelf te redden. Millie speelt een grote rol bij het einde van het boek: ondanks haar beperking is ze slimmer en sterker dan je zou verwachten. Haar favoriete uitspraak:
Ik vind Jack leuk, Zjorz Koenie is stom
Hier vindt een bijzondere omdraaiing plaats. In eerste instantie is George Clooney degene die stom is, maar later staat Clooney voor Jack en Jack voor Clooney.
Jack is waanzinnig intelligent en lijkt Grace steeds drie stappen voor. Ik wilde gewoon iedere keer doorlezen om te zien wat er zou gebeuren, hoe Jack zou reageren en wat voor gemeen spelletje hij nu weer zou spelen om Grace gehoorzaam te houden.
Al in de eerste regel van het eerste hoofdstuk zie je de spanning:
De champagnefles stoot tegen het marmeren aanrechtblad, waardoor ik opschrik. Ik kijk vluchtig naar Jack en hoop dat hij niet heeft opgemerkt hoe nerveus ik ben. Hij vangt mijn blik en glimlacht.
En even verderop:
Terwijl we door de gang lopen zie ik de bloeiende lelie die Diane en Adam voor onze tuin hebben meegebracht. De tint roze is zo mooi, dat ik hoop dat Jack haar zal planten waar ik haar kan zien vanuit de slaapkamer. Alleen al door de gedachte aan de tuin wellen er diep vanbinnen tranen in me op, maar ik bedwing ze snel. Er staat vanavond zoveel op het spel dat ik me op het hier en nu moet concentreren.
Ik vroeg me af waarom Grace schrikt als ze de champagnefles tegen het aanrecht aanstoot en waarom ze moet huilen als ze aan de tuin denkt. De toon van het boek is op de eerste pagina al gezet.
Achter gesloten deuren wisselt tussen het heden en het verleden. Daardoor moet je goed opletten waar je bent in het verhaal, maar de afwisseling is prettig en zorgt ervoor dat je steeds meer begrip krijgt voor de passieve houding van Grace in het heden. Grace is zeker niet naïef: hoe kun je verwachten dat iemand omdraait als een blad aan een boom en een verschrikkelijk karakter laat zien na het huwelijk? Je hoort zo vaak dat iemand die later een psychopaat blijkt, altijd vriendelijk en voorkomend was. Dat men het niet achter hem gezocht had.
Wat ik wel jammer vond aan het verhaal is dat het waarom achter Jack niet verder werd uitgediept. Daar had veel meer in gezeten voor mijn gevoel.
Het einde? Ik ga het niet verraden, want ik vind dat je Achter gesloten deuren zelf moet lezen.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Je bent meer lovend dan ik was. Ik vond hem ook heel spannend, maar ik vond Jack uitermate irritant en ietwat te ver gezocht worden. En zijn motivatie had inderdaad meer uitgediept mogen worden.