WhatsApp
Telefoon

Review: Ikigai – voor een lang en gelukkig leven?

door | 30 januari 2019 | Boeken | 0 Reacties

Waar je ikigai vindt: in het midden van je passie, roeping, missie en beroep

Ikigai, De Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven zoals de volledige titel luidt, is een boek vol met tips voor een lang, gezond en gelukkig leven. Ikigai laat zich vertalen als Het geluk altijd bezig te zijn en lijkt een van de redenen waarom Japanners ouder worden dan de andere volkeren. Met name op het eiland Okinawa, waar het aantal eeuwelingen 24,55 per 100.000 inwoners is. De auteurs, Héctor García en Francesc Miralles zoeken uit wat er achter Ikigai schuilgaat.

Volgens de Japanners heeft iedereen ikigai, een reden om uit bed te komen. De kunst is alleen dat je hem moet vinden. Je reden om op te staan ligt volgens de auteurs diep verborgen in je binnenste en moet ontdekt worden door zorgvuldige en geduldige verkenning van dat binnenste. Je kunt die reden ook vinden in het midden van je passie, missie, roeping en beroep.

Wat maar niet hoe

Het boek geeft je inzicht in wat de Japanners onder het begrip verstaan en welke invloed het heeft op lang leven, maar niet hoe je je ikigai kan vinden. Ik heb dat tenminste niet kunnen ontdekken. Wat dit boek wel doet, is je een ‘soort’ recept geven voor hoe je lang kunt leven.
Spoiler of niet, maar het boek eindigt met tien voorschriften die je kunt volgen om lang en gelukkig te leven. De lijst is gebaseerd op de wijsheid van de ‘supercentennials’ van Okinawa, mensen die meer dan honderd jaar oud zijn.

  1. Blijf actief, ga niet met pensioen;
  2. Doe rustig aan;
  3. Eet je niet helemaal vol;
  4. Omring je met goede vrienden;
  5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag;
  6. Lach
  7. Zoek de natuur op;
  8. Bedank
  9. Leef in het nu;
  10. Volg je ikigai

Het boek staat vol met dit soort adviezen en ze worden stuk voor stuk goed uitgewerkt. Een van de fijnste adviezen die ik tegenkwam was een advies in het hoofdstuk Het ikigai-dieet. En dat is in het Japans: hara hachi bu. Dit betekent: eet je buik maximaal 80% vol. Je houdt daardoor een klein beetje honger als je gegeten hebt. Daardoor val je na het eten niet in slaap op de bank, omdat al je energie naar het verteren van het voedsel in je buik gaat. En dat ga ik toevoegen aan mijn eetgewoonten.

Ben ik nu ook ikigai?

Ik heb mijn ikigai gevonden. Ik weet mijn raison d’etre, mijn reden om uit bed te komen. Maar dat zit op dit moment vooral nog aan de passie/missie kant van de cirkel. Ik moet nog ebdenken hoe ik aan de beroep/roeping kant van de cirkel ga komen om precies in het midden te belanden bij mijn ikigai.
Wil jij dit boek ook lezen?

Dit is een affiliate link naar bol.com. Als jij dit boek koopt, krijg ik daar een percentage van. Dat maakt het boek voor jou niet duurder.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest