Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Schrijfmisverstanden: schrijven doe je met pen

door | 06 januari 2015 | Overige, Taal | 4 reacties

schrijven kan alleen met pen is een misverstand

schrijven kan alleen met pen is een misverstandWeg met de laptop, macbook en computer en terug naar de kroontjespen met inktpot en griffel met lei. Schrijven doe je met een pen en niet anders. Alleen de druppels inkt op je papier, het uitvloeien van de vulpeninkt, de inktvlekjes op je vingers, dat zijn de momenten waarop je weet dat je schrijft.

Nadelen voor de computerschrijver

Natuurlijk kleven er nadelen aan het schrijven met een toetsenbord. Het staren naar een beeldscherm kan pijn gaan doen aan je ogen na een paar uur en niet iedereen kan blind typen met tien vingers. Met twee vingers typen betekent dat je langer achter je computer zit, met als gevolg weer die pijnlijke ogen. En o de horror als je vergeet je werk op te slaan en je pc crasht!
Het teruglezen van je tekst is ook lastiger. Je zoomt meer in op je tekst en de kleinere zaken zoals spelfouten en interpunctie. Het grotere geheel raakt uit het oog en je verliest het overzicht.

Voordelen voor de computerschrijver

Je kunt met meer gemak dan ooit blijven schaven, poetsen en frunniken aan je tekst. Als je de tekst nog niet volledig in je hoofd hebt zitten, kun je alles makkelijker aanpassen dan wanneer je met pen schrijft. Je bent ook niet afhankelijk van je potje tippex dat hard is als je wil smeren en vloeibaar als het omvalt.
Je kunt in het midden van je tekst beginnen of aan het einde, je kunt met gemak je tekst opknippen, verplaatsen of op andere wijze aanpassen zonder dat je een blaadje moet verfrommelen nadat je in de laatste regel van je werk een typefout maakt.
Ook kun je makkelijk iets opzoeken als je op de computer teksten schrijft. Je start je browser op en tikt wikipedia in. Je hoeft ook niet stapels met aantekeningen door te bladeren omdat je bijvoorbeeld je notities in Evernote bewaard hebt.

Pen en papier of wit scherm en toetsenbord?

De keuze is geheel aan jezelf. Het gaat erom hoe jij het prettig vindt om je ideeën op papier krijgt. Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen, maar geen van beide is fout.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

  1. carel

    Belangrijk nadeel van schrijven met de pen, ik kan het maar met moeite teruglezen 😉

    Antwoord
    • Martha

      Hahaha mooi nadeel! Daar heb ik zelf geen last van, dus dat kwam niet in mij op 😀

      Antwoord
    • Rob Alberts

      Mijn handschrift is ook niet altijd even leesbaar ….
      Instemmende groet,

      Antwoord
  2. Liesbeth

    Er is nog een heel groot verschil tussen schrijven met een pen of met een toetsenbord. Schrijven met een pen is is zo ongeveer de moeilijkste motorische prestatie die we kunnen leveren. Zeker in combinatie met de sensoriek en met de inhoud die we willen schrijven. Dit vraagt een grote activiteit van de hersenen die daarvoor gevoed moeten worden. De bloedcirculatie neemt toe in het specifieke gebied dat de handmotoriek aanstuurt. Dit heeft consequenties voor sommige andere gebieden in de hersenen, daar is op dat moment een wat minder bloedtoevoer. Dat verklaart voor een deel de uitdrukking ‘iets van je af schrijven’ . Je bent zo intensief aan het schrijven dat het gebied waar je emotie zit minder bloed toevoer krijgt omdat deze naar de motoriek van de hand wordt gestuurd waardoor de emotie ook letterlijk minder wordt gevoed en afneemt.
    Vond dit wel een aanvulling op jouw verschillen tussen de pen en de toetsen!

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - Schrijfmisverstanden: schrijven doe je met pen http://t.co/x3ST1QoaJS
  2. LiesbethvBerkel (@LiesbethvBerkel) - RT @drspee: Schrijfmisverstanden: schrijven doe je met pen http://t.co/x3ST1QoaJS

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest