WhatsApp
Telefoon

Sinterklaas ~ #WOT deel 49

door | 05 december 2019 | WOT | 2 reacties

Sinterklaas ~ 1) Bisschop van Myra 2) Feest op vijf december 3) Fictief persoon 4) Goedheiligman 5) Gulle bisschop 6) Kinderfeest 7) Kindervriend 8) Nationale figuur 9) Schijnheilige 10) Sint 11) Sint nicolaas 12) Sint-Nicolaas 13) Sinterklaasfeest 14) Winterfeest 15) Winters persoon


Lang lang, maar dan ook echt heel erg lang geleden leefde er in Myra een man die Nicolaas heette. Hij werd geboren in het jaar 280 na Christus in Patara, dat nu bij Turkije hoort, maar in die tijd bij het Romeinse Rijk was ingelijfd. Sinterklaas stierf op 6 december 342. In de tussentijd was hij bisschop van Myra.

Sinterklaas werd vereerd in heel Europa

In de dertiende eeuw werd zijn naamdag vastgesteld door de Katholieke kerk op 6 december. Daarmee kwam zijn verering op gang door heel Europa. Allereerst als beschermheilige van de zeevaarders. In Nederland zijn heel veel Nicolaas-kerken, er zijn er al vier in Amsterdam en ongeveer 1/3 van de kerken gewijd aan de bisschop staan in Friesland. Later werd hij ook beschermheilige van de kinderen. Over het ontstaan van die functie bestaan verschillende verhalen.
Een Noord-Frans verhaal zegt, dat hij kinderen tot leven wekte die door een foute herbergier in gedood waren en in een pekelvat gestopt waren. Een afbeelding op de Amsterdamse Dam herinnert nog aan die legende. Een ander verhaal gaat over drie dochters die zo arm waren, dat ze in de prostitutie waren beland, als Sint Nicolaas ze niet genoeg geschenken had gegeven om te kunnen trouwen. Waarschijnlijk krijgen we daarom ook cadeautjes op 5 december!

Sinterklaas en Spanje?

Die link is vrij onduidelijk. In 1087 werden de stoffelijke resten van de goedheiligman naar Bari in Italië gebracht, omdat men bang was dat ze gestolen zouden worden. Mogelijk behoorde Bari tot het domein van Aragón in die tijd en is op deze manier de link met Spanje ontstaan.
Een oud rijmpje uit 1810 en mogelijk eerder al werd door John Pintard achterhaald en op een pamflet gedrukt in New York:
Sinterklaas op een pamfletSancte Claus, goed heylig man!
Trek uwe beste Tabaert aen,
Reiz daer mee na Amsterdam,
Van Amsterdam na Spanje,
Daer Appelen van Oranje,
Daer Appelen van granaten,
Die rollen door de Straaten.
Sancte Claus, myn goede Vriend!
Ik heb U allen tyd gedient,
Wille U my nu wat geven,
Ik zal U dienen alle myn Leven

— John Pintard, 1810
In dit versje wordt Sinterklaas gevraagd om naar Amsterdam te reizen en vervolgens naar Spanje te gaan om daar sinaasappels en granaatappels te gaan halen.
Maar als je groot bent zoals wij, helaas, helaas. Dan gaat Sinterklaas je deur voorbij! Dit zong Hetty Blok in Ja zuster Nee zuster. En ik heb dat altijd een intens treurig liedje gevonden. Maar dat brengt mij wel bij deze vraag aan jullie: vieren jullie nog Sinterklaas? Of gaat de goedheiligman jullie deur ook voorbij?

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sinterklaas: #WOT 2019, deel 49 - Stukjes - […] Iedere donderdag publiceert @itsMarthaP een woord waar je over mee kunt bloggen, vloggen, ploggen of op een andere manier…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest