WhatsApp
Telefoon

Slim ~ #WOT deel 32

door | 09 augustus 2018 | WOT | 4 reacties

Slim: het licht gaat aan

Slim ~ 1) Ad rem 2) Adrem 3) Afgericht 4) Arg 5) Arglistig 6) Berekend 7) Betjoegd 8) Bevattelijk 9) Bijdehand 10) Clever 11) Diplomatiek 12) Doorgewinterd 13) Doortrapt 14) Erg 15) Fijntjes 16) Geleerd 17) Geslepen 18) Geslepen (listig) 19) Gevat 20) Gewiekst 21) Gis 22) Glad 23) Goed kunnende leren 24) Goochem 25) Handig 26) Intelligent 27) Kien


Ik mag graag naar De slimste mens kijken. Vanaf de bank speel ik dan mee met de kandidaten. Op veel vragen weet ik het antwoord. Niet allemaal hoor, maar wel veel. Ik voel me dan ook soms echt de slimste mens. Zeker in vergelijking met wat er soms op het stoeltje plaats mag nemen, louter vanwege het feit dat ze iets op tv doen.
Soms vind ik De slimste mens echt der schlimmste Mensch. Dan zitten er mensen die niet zo goed tegen hun verlies kunnen en die reageren dan heel erg, gaan heel erg zitten balen van hun verlies. Ach, BN-‘ers zijn soms net mensen.
Wat ik heel grappig vind aan het woordje ‘slim’ is dat het woord in het Nederlands iets heel anders betekent dat in het Duits en Engels. In het Duits betekent slim ‘erg’ en in het Engels is het ‘moeilijk’. Ik vraag me als neerlandica dan wel eens af, hoe die etymologie dan in elkaar zit. Hoe kan het dat dit woord drie verschillende betekenissen heeft in deze drie aan elkaar verwante talen?
De etymologiebank zegt er het volgende over:

De oorspronkelijke betekenis is ‘schuin, scheef’. Doordat scheef vaak contrasteert met dat wat recht of goed is, kon zowel in het Duits als in het Nederlands de betekenis overgaan in ‘slecht, verkeerd e.d.’. In het Vroegnieuwnederlands heeft deze laatste betekenis zich verder ontwikkeld van ‘sluw, gewiekst’ tot ‘slim’.

Dit geeft nog geen verklaring voor het Engels. De Etymologiebank zegt hier echter niets over.

Wanneer voel jij je slim?

Voor mij is dit dus als ik dit soort programma’s kijk en de antwoorden wel weet terwijl de kandidaat het niet weet, een soort bevestiging. “Ik weet wel veel!”
Kijk jij dit soort programma’s? Wanneer voel jij je slim?
Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Plaatje: unsplash-logoSean Patrick Murphy

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

    • Martha

      Gefeliciteerd! Wat een prachtige mijlpaal!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest