Spreekwoord 13: maart
Deze keer een spreekwoord over de maand maart. En ik vond weer een mooie: van december tot maart is de schol de pan niet waard. Met andere woorden: je moet geen platvis eten tussen deze maanden. Maar waarom dan niet? Dat zoeken we op!
De zomer schijnt dus de beste tijd te zijn om schol of andere platvissen te eten. Ik ben zelf geen echte viseter, dus ik kan niet zeggen of die vis tussen die maanden niet lekker is. Op een site over vis eten vond ik wel een melding dat de schol vers wordt aangeleverd tussen mei en december. Op die site blijkt ook dat de vis tussen december en maart in de paaitijd zit. De schol is dan mager en kennelijk niet lekker.
Op Wikipedia (ik houd van die site en heb een donatie gedaan) leer ik dat schol (de pleurnectes platessa) even een echt Nederlands visje is. Hij komt vooral voor in de Noordzee, Oostzee en Middellandse Zee en leeft dicht bij de kust. Hij is dus plat, wit aan de onderkant en aan de bovenkant is hij groenbruin met oranje stippen.
Ook bijzonder aan de schol: hij is blind aan wat ik net de onderkant noemde. De schol heeft zijn ogen aan de rechterkant.
Schollekoppen in maart?
De Scheveningers hebben als bijnaam schollekop. Zij visten voornamelijk op de platvis. Maar of zij in maart al gingen vissen op schol, dat is niet terug te vinden.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
weer een onbekende, dat zijn, wat mij betreft, de mooiste