WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 16: Uit twee kwaden kiezen

door | 02 mei 2018 | Spreekwoorden 2018 | 2 reacties

twee kwaden

“Je moet kiezen waar je je focus op wil leggen. Je kunt niet voor beiden gaan. Je hebt maar een keer energie en als je kiest om die in de een te stoppen, dan doe je niets voor de ander en andersom. Dus: wat is je core business?” zei mijn business coach gisteren en hij keek me doordringend aan. Ik voelde de druk. Ging ik uit twee kwaden kiezen daar op dat moment? Of had ik een andere oplossing?

Ik keek terug. Ik voelde ook de ogen van mijn collega op me rusten. Wat ging ik zeggen? Ik ben verdorie neerlandica, hier moet ik toch uitkomen? Het moet toch mogelijk zijn om me hier taalkundig uit te babbelen? Ik dacht diep na.
“Ik vind Focus Websites ook heel erg belangrijk. Toen ik in 2016 besloot om mijn collega erbij te vragen voor de websites, heb ik bewust de keuze gemaakt om al het website werk uit DrsPee te trekken en dat bij Focus Websites te voegen.”
Ik slikte en vervolgde: “Toen mijn vader in 2008 overleed, heb ik een enorme wake up call gehad. Ik werkte toen in loondienst en de crisis was net uitgebroken. Geld is niet belangrijk. Veel werken is niet belangrijk. Het is belangrijk dat je kunt leven, kunt doen wat je wil zonder van honger om te komen. Ik wil werken om te leven en niet leven om te werken. Daarbij wil ik doen wat ik leuk vind. En ja, daar hoort het maken van websites bij, maar ook het schrijven van teksten en verhalen. De teksten kan ik wel in Focus stoppen, maar de verhalen niet. En als ik geen verhalen meer kan schrijven, dan maak ik een stukje van mijzelf kapot en dat is niet wat ik wil.”
De business coach keek me aan: “Dat heeft consequenties. De tijd die je in DrsPee stopt, kun je niet in Focus stoppen. Dus je moet zelf bepalen wat je wil.”
De stilte die valt, benauwt me, maar ik laat hem voortduren. Ik verbreek hem niet. Dan gaat mijn business coach over op een ander onderwerp.
Ik heb maar niet verteld dat ik ook nog een derde bedrijf heb waarbij ik Haakworkshops geef, ook al staat dat op een laag pitje.

Kiezen uit twee kwaden

Martha’s choice: welk kindje wil je afstaan en welk kindje wil je houden? Welk kindje laat je sterven en welk kindje mag blijven leven?
Dit draagt behoorlijk bij aan mijn stresslevel. En dat was al niet bepaald laag. Gelukkig ben ik als ondernemer erg eigenwijs. Ik kies ervoor om mijn tijd te blijven verdelen tussen Focus en DrsPee. Ik kan niet kiezen en ik wil niet kiezen. Het is voor mij echt uit twee kwaden kiezen. Ik weiger.
Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.
unsplash-logoMing Jun Tan

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

 1. Lucia

  Wat als het niet twee kwaden zijn, maar twee goeden?

  Antwoord
  • Martha

   Dan is het helemaal erg om te moeten kiezen. Het voelt alsof ik een kindje met het badwater weg ga gooien.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest