WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 43: titanenarbeid verrichten

door | 07 november 2017 | Spreekwoorden 2017 | 0 Reacties

De berg Ossa die model stond voor een titanenarbeid

Een Titanenarbeid verrichten, betekent dat je heel zwaar werk aan het doen bent. Nu was dit voor de Titanen niet zo zwaar, omdat zij heel sterk waren. De Titanen zijn de voorouders van de Griekse goden en behoorden tot een reuzengeslacht.

Er waren oorspronkelijk 6 Titanen: Oceanus, Coeus. Hyperion, Crius, Iapetus en Kronos. Kronos was de jongste en de baas over de wereld. Oceanus was de god van de oceanen. Hyperion was de oudste broer en heerste over het licht. Coeus is de Titaan van de intelligentie en Crius is de heerser over het leiderschap, huisdieren en sterrenbeelden. Iapetus was de god van de sterfelijkheid.
De Titanen hadden ook nog zussen, die Titaniden werden genoemd en voor het gemak vaak onder de Titanen geschaard worden. De zussen zijn: Tethys, Rhea, Themis, Mnemosyne, Phoebe en Theia. Thetys is de godin van de zee en de ondergrondse rivieren. Rhea was de godin van de aarde. Zij werd ook wel Gaia genoemd. Themis was de godin van de orde en het recht. Mnemosyne was de godin van het geheugen. Phoebe was de godin van de maan en de eerste bezitter van het orakel van Delphi. Theia was de godin van het licht. Haar naam betekent ‘Hemelkoningin’.

Wat is dan precies die titanenarbeid?

Zoals gezegd is een titanenarbeid een werk dat heel zwaar is. Tijdens de oorlog tussen de Titanen en de Olympische goden, stapelden de Titanen stenen op elkaar die de bergen Pelion (1.610 meter hoog) en Ossa (1.978 meter hoog) werden. Ik kan me voorstellen dat het opstapelen van deze bergen als een lastige of zware klus gezien werd en dat dit de basis is geworden voor het spreekwoord titanenarbeid verrichten model heeft gestaan.
Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.
Plaatje: By stg_gr1 [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest