Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoord 45: niet in de haak

door | 21 november 2017 | Spreekwoorden 2017 | 0 Reacties

niet in de haak stamt van de winkelhaak

Je hoort mensen wel eens zeggen: dat is niet in de haak. Ze bedoelen dan dat er iets niet klopt. Maar welke haak bedoelen mensen dan? Wat is dat voor haak waarin iets niet is? Tijd om dat eens uit te zoeken.

Het gaat hier om een winkelhaak. Een winkelhaak is een rechte hoek die gebruikt wordt door onder meer timmerlieden en tekenaars om een hoek van 90 graden te maken. Als iets niet in de haak is, dan is de hoek niet recht.
Een tekenaar of timmerman gebruikte de winkelhaak om de zuiverheid van de hoek te controleren. Als een hoek niet helemaal zuiver was, dan was deze niet in de ‘winkelhaak’.

Niet in de haak en hou je haaks

Deze spreekwoorden gaan allebei over die winkelhaak. Hou je haaks wil zeggen: houd je zuiver, zorg dat je rug recht houdt en je niet laat verleiden om onzuiver te zijn.
O en de winkelhaak in je kleding, dat is natuurlijk altijd ellende, want bijna niet meer zuiver weg te werken. Dat is dus niet in de haak toch, mam?
Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.
Plaatje: Wikimedia

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest