Spreekwoord deel 1: eerste
Vorige week (vorig jaar) gaf Carel ons het woord laatste. Nu gaan we spreekwoorden doen met het woord eerste. Nu kan ik heel flauw verwijzen naar mijn blog van vorige week, waar ik sprak over de laatsten zullen de eersten zijn. Maar dat vind ik zelf ook niet leuk, dus ik ga op zoek naar een nieuw spreekwoord.
En ik vond een heel mooi spreekwoord: aan zijn eerste leugen niet gebarsten en voor zijn tweede niet opgehangen. Ik ben het nooit eerder tegengekomen. Je kunt dit zeggen van iemand die een grote leugenaar is. Bijvoorbeeld iemand die je duizend euro belooft en vervolgens zijn belofte niet nakomt.
Google laat mij behoorlijk in de steek met betrekking tot de herkomst van dit spreekwoord. Het enige resultaat dat een beetje hout snijdt, komt van De Taalgids uit 1866 waar ene heer J.H. van Dale het spreekwoord als Nederduitsch neerzet. Om vervolgens een Groningse versie aan het spreekwoord toe te voegen: hij is aan de eerste leugen niet geborsten en om de tweede niet opgehangen.
Het eerste deel is ‘Hollands’
K. ter Laan schrijft in zijn boek uit 1950 alleen het eerste gedeelte van het spreekwoord op. Dat is namelijk de Hollandse versie van het spreekwoord. Het tweede deel is de Groningse toevoeging. Hij geeft als betekenis dat de besproken persoon de leugen niet schuwt.
De kop is eraf. Het eerste spreekwoord van 2017 is beschreven. De eerste klap is een daalder waard.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.
Meer weten of vragen?
Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!
Dit is mijn eerste kennismaking met dit spreekwoord.
als echte zuinige Hollander kende ik alleen de eerste helft, de betekenis blijft hetzelfde dus waarom zou je zo royaal met woorden zijn 😉