Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 12: groen

door | 22 maart 2017 | Overige, Spreekwoorden 2017 | 1 reactie

groen zien van jaloezie

Het gras zal altijd groener zijn, aan de andere kant van de heuvel. Maar in een groen knollenland leven twee haasjes heel parmant. Die haasjes hebben geen behoefte aan die groenere heuvel aan de andere kant. Ze hebben genoeg aan hun knollen. Tenminste, dat denk ik. Ik zie in ieder geval niet groen van jaloezie bij het zien van dat groenere gras.

groen zien van jaloezieGroen zien van jaloezie is ergens wel een beetje raar. Heb je ooit iemand gezien die daadwerkelijk groen werd in het gezicht (behalve de Hulk, natuurlijk)? Of groene ogen kreeg omdat hij jaloers was? Ik ben nieuwsgierig waar dat vandaan komt.
Jaloezie wordt vaak als synoniem gezien van afgunst, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Als je jaloers bent, dan wil je hebben wat de ander heeft. Als je afgunstig bent, dan wil je dat de ander het niet heeft. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot vernieling van datgene wat de ander heeft.
Ook iemand benijden is niet hetzelfde als jaloers zijn. Als je iemand benijdt, dan gun je hem wel wat hij of zij heeft, maar wil je het zelf eigenlijk ook.
Ik vind een mooie omschrijving van Aristoteles op Wikipedia: jaloezie is de pijn die veroorzaakt wordt door het geluk van anderen. Ook Kant heeft een mooie omschrijving:

Een onwil ons eigen welbevinden overschaduwd te zien worden door het welbevinden van anderen, omdat de standaard die we gebruiken om ons welbevinden aan af te meten niet intrinsiek is aan ons eigen gevoel, maar aan hoe het vergelijkt met wat we zien van anderen.

Waarom is jaloezie nou groen?

De kleur groen wordt al heel lang geassocieerd met jaloezie. Bij Shakespeares Othello werd Othello beschreven als een monster met groene ogen toen hij erachter kwam dat Desdemona vreemd was gegaan. Mogelijk is daar de eerste associatie met jaloezie en de kleur groen gelegd. Het lijkt me niet onlogisch.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. carel de mari

    waarom jaloezie groen is? Ik zou het niet weten. Groen van nijd kan ook net aks je groen en geel ergeren

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest