WhatsApp
Telefoon

Spreekwoorden 20: armen

door | 22 mei 2016 | Overige, Spreekwoorden 2016 | 3 reacties

Morpheus samen met Iris, godin van de regenboog

Morpheus samen met Iris, godin van de regenboog, in de armen van Morpheus liggen

Morpheus en Iris door Pierre-Narcisse Guérin


Als ik zoek op het woord ‘arm’ dan krijg ik acht spreekwoorden, bij het woord ‘armen’ is het aanbod nog kariger: slechts vijf spreekwoorden komen naar boven in de zoekresultaten. Bij het enkelvoud zat een aardig spreekwoord, maar bij het meervoud vond ik een nog interessanter spreekwoord.

Het spreekwoord dat ik vandaag voor het voetlicht wil brengen is in Morpheus’ armen liggen. Dit betekent heel gewoon slapen. Morpheus was de god van de dromen in de Griekse mythologie.
Morpheus was een zoon van Hypnos, de god van de slaap en zijn broers waren Icelus, god van de realistische dromen, Phobetor, god van de angstige dromen en Phantasos god van de fantasierijke dromen. Morpheus zorgde zelf voor dromen over je geliefde en de adel. Met zijn vieren vormden zij de Oneiroi.
In sommige verhalen zijn deze vier goden broers van Hypnos, Thanatos (de dood) en Geras (de oude dag). Verder zouden zij of zonen zijn van Nyx (godin van de Nacht) en haar broer Erebus (de duisternis) of van Gaia of ze waren ter wereld gekomen via ongeslachtelijke voortplanting.

De armen van Morpheus

Als ik bedenk wat Morpheus vertegenwoordigt, dan denk ik dat de dromen die je van hem krijgt gelukkige dromen zullen zijn. Mooi, dan hoop ik dat hij vanavond bij mij in bed kruipt en mij in zijn armen neemt. Heb ik een geliefde om over te dromen.
Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. carel de mari

  leuk, dat teruggrijpen op de Griekse mythologie, ik mag dat, bescheiden, ook te pas en te onpas doen.

  Antwoord
  • Martha

   Ik houd van de mythologie, zodra het ook maar enigszins kan, zal ik er aan refereren. Of het nu Grieks, Germaans, Romeins of Noors is, ik sleep het erbij. Omdat ik vind dat te weinig mensen nog weten wat het betekent. Misschien moet ik blogs over mythologie gaan maken, waarin ik goden en godinnen behandel. Lijkt me wel leuk…

   Antwoord
 2. carel de mari

  Vooral tijdens mijn vakanties in Griekenland wil ik nog wel eens een beetje mythologie erbij halen. Best wel een leuk idee om bijvoorbeeld eens per week een sage of zo te beschrijven.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest