Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Stijlkwesties: een inleiding

door | 11 februari 2014 | Overige, Taal | 0 Reacties

stijlkwesties

Vorige week heb ik de argumentatietheorie afgesloten met de verschillende drogredenen. Stiekem vraag ik me af of jullie nog drogredenen hebben gevonden… Ik ga in ieder geval deze week beginnen met een inleiding in stijlkwesties.


Stijlkwesties zijn vragen die te maken hebben met aantrekkelijk taalgebruik. Daar zijn hele dikke boeken over volgeschreven, bijvoorbeeld het Handboek Stijl van Jaap de Jong en Peter Burger. Een heel dik boek van twee van mijn docenten aan de universiteit, toen ik de praktijkstudie Journalistiek en Nieuwe Media volgde. Tegenwoordig is het een minor met de mogelijkheid om een masterspecialisatie te doen. Ik was toentertijd proefkonijn. Maar goed, ik dwaal af. Stijlkwesties dus.

Wat zijn stijlkwesties?

Als je gelezen wil worden, dan is het belangrijk dat je een prettige manier hebt van schrijven. Niet alleen prettig schrijven is belangrijk, ook foutloos schrijven hoort daarbij. Ik heb het nu niet over spelling en grammatica, maar over je woordkeus en de manier van zinnen formuleren. Door het kiezen van de juiste woorden en correcte zinnen te formuleren, creëer je niet alleen een prettige schrijfstijl, ook je geloofwaardigheid stijgt in de ogen van de lezer en toehoorder.
Stijlkwesties zijn onder te verdelen in kwesties op woordniveau en op zinsniveau. Deze verdeling houd ik dan ook aan in de komende blogs.
Waarschijnlijk zullen een aantal stijlkwesties je bekend voorkomen: het gaat onder meer om contaminaties, verkeerde voorzetsels, barbarismen, archaïsmen en lastige woordparen zoals schijnbaar en blijkbaar. Dit zijn stijlkwesties op woordniveau.
Bij stijlkwesties op zinsniveau moet je onder andere denken aan tangconstructies, tante Betjes, tante Doortjes, foutieve samentrekkingen, foutieve inversie en naamwoordstijl.
Volgende week zal ik beginnen met de stijlkwesties op woordniveau. Daarna zullen de stijlkwesties op zinsniveau volgen.
Deze stijlkwesties horen bij de stijlfiguren die ik al eerder beschreef. Door correct te formuleren en het (gedoseerd) gebruik van stijlmiddelen kun je een prettige schrijfstijl ontwikkelen. Dit helpt je om je lezers en toehoorders aan je te binden en misschien zelfs wel te overtuigen van jouw gelijk!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Stijlkwesties: contaminaties, voorzetsels en betekenis - Drspee - […] week besprak ik wat stijlkwesties zijn. Ik verdeelde de kwesties in twee categorieën: op woordniveau en op zinsniveau. Vandaag…
  2. Stijlkwesties: verwarrende woordparen, het zijn er vele(n) | Drspee - […] Wat zijn stijlkwesties? […]

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest