Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Taal en tekens

door | 08 juli 2013 | Bloggen, Overige | 3 reacties

spreekt voor zich
Vanavond speelde taal een grote rol tijdens #blogpraat en ik mocht voor één keer moderator zijn. Wat een ervaring is dat zeg! De tweets rollen binnen, je probeert op zoveel mogelijk te reageren en je mist de helft. Ik heb nog meer bewondering gekregen voor @elja1op1 die dit dus iedere week doet al ruim drie jaar! Wat een topvrouw!
De tendens die ik meekreeg, is dat mensen toch wel graag op hun taal letten tijdens het bloggen. Het is toch wel het visitekaartje van je blog, werd er gezegd. En daar ben ik het mee eens. Sommige mensen associëren slecht taalgebruik met een slecht blog. Je mag inderdaad verwachten dat wanneer je een goed doordacht blog schrijft, je ook aandacht besteedt aan je taal. Ook een gezegde waar ik me tot op zekere hoogte kan inleven.

Taal en dyslexie

Want wat nou als je dyslexie hebt? Dan kun je heel slim zijn en je blog goed doordacht hebben, maar je taalgebruik laat dan te wensen over. En dat is logisch. Daarom is het niet zo dat ik afhaak als mensen heel slecht spellen. Dat komt bij mij op de tweede plaats. Ik kijk eerder naar de argumentatie, of die klopt of niet. Dat vind ik veel belangrijker dan een spelfoutje of twee, drie.
Waar je vooral niet aan moet komen, is mijn schrijfstijl. Die is van mij en heb ik in de loop der jaren ontwikkeld tot wat hij nu is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik niet meer doorontwikkel, maar ik kan er niet zo goed tegen. Als je mij vertelt dat ik niet goed schrijf en dan woorden gaat veranderen in een archaïscher equivalent, dan word ik boos. Want dat zijn geen fouten, dat is smaak en ieder zijn eigen.
Over interpunctie wil ik nog even het volgende zeggen:


Komt ie!

 1. “Jan,” zei de leraar, “is een sukkel.”
 2. Jan zei: “De leraar is een sukkel”.

Gewoon het verschil tussen knowing you’re shit en knowing your shit. Of: Let’s eat, Grandpa! en Let’s eat Grandpa! Taal kan het verschil zeker maken: zowel spelling als interpunctie.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

3 Reacties

 1. Carel

  Het ging je goed af, hoor. Ik gun ieder zijn stijl, maar graag zonder storende fouten, hoe dan ook. Als je ziet hoe mensen onze spreekwoorden verhaspelen, het is me een doorn in het oog. Journalisten en politici doen daar vrolijk aan mee.

  Antwoord
  • Martha

   Ja spreekwoorden verhaspelen daar kan ik ook niet tegen. En als politici het doen, dan wordt het nog overgenomen ook door de media. “Onder de pet houden” is zo’n nieuwe. Je kunt dingen ook gewoon achterhouden of in de doofpot stoppen. Is veel beter.
   En dank je wel voor het compliment. Ik was toch stiekem wel een beetje zenuwachtig hoor.

   Antwoord
 2. Anna

  Ik probeer op mijn blog ook zoveel mogelijk op mijn taal te letten maar ondanks het feit dat wij – Belgen en Nederlanders – dezelfde taal spreken zijn er evengoed gigantische verschillen. Alleen de spreekwoorden al, vaak is het in de context zoeken naar wat men precies bedoelt 🙂

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Martha (@drspee) - zeer eenzijdige en korte, onvolledige samenvatting van #blogpraat vanavond http://t.co/ZpXHTpIENM 😉 cc @warnerboer

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest