Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Vijf geheimen voor de opbouw van je verhaallijn

door | 27 september 2019 | Boeken | 0 Reacties

De verhaallijn van je boek: gooi olie op het vuur

Je hebt een serieuze cast van personages, maar hoe krijg je die nu van bladzijde 1 naar En ze leefden nog lang en gelukkig? In deze blog bespreek ik de vijf geheimen voor de opbouw van je verhaallijn. Het is dus tijd om je hoofdpersoon, schurk, vrienden en vijanden aan het werk te zetten in jouw boek. Staat het zweet nu op je voorhoofd? Lees dan vooral verder!

Veeg het zweet maar even van je voorhoofd, want het gaat echt helemaal in orde komen met deze vijf stappen. Als je die onder controle krijgt, dan schrijf je met gemak nieuwe verhalen.
Geheim nummer 1: de passie
Wat wil je hoofdpersoon meer dan wat dan ook? Dat is de katalysator van het verhaal. En als je dit voor al je personages doet, dus ook voor bijpersonen en zeker voor de schurk, dan krijg je ook nog eens genoeg informatie bij elkaar om flink wat subplots aan je verhaal toe te voegen.
Geheim nummer 2: de vlam
Geef je personages pijn. Doe ze wat aan waardoor ze wel moeten gaan handelen om hun doel te behalen. De zin En ze leefden nog lang en gelukkig laat je lezer daarna met een tevreden gevoel achter.
Geheim nummer 3: de lont
Zorg ervoor dat je personage uit zijn ‘comfort-zone’ komt. Hierdoor kan je personage niet meer terug naar zijn oude gewoontes en moet hij wel actie ondernemen.
Geheim nummer 4: gooi olie op het vuur
Een conflict zorgt ervoor dat je verhaallijn verder komt en voorwaarts beweegt. Het gaat niet alleen om de climax, maar om de hele weg naar het hoogtepunt toe.
Geheim nummer 5: smeer zalf op de brandwonden
Jouw personage heeft een reis gemaakt die een transformatie laat zien. Hoe ziet je personage eruit aan de andere kant?

Tijd voor je verhaallijn

Hoe ga je dit nu toepassen op je verhaalidee? Daarvoor zijn een aantal superleuke oefeningen en opdrachten te doen. Deze opdrachten gaan we doen in de cursus Voorbereiden op #nanowrimo en daar vertel ik nog veel meer over hoe je een verhaallijn opbouwt. Klik op de link als je meer wil weten over deze cursus en doe mee!

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest