Logo_InternetbureauDrsPee
WhatsApp
Telefoon

Welterusten ~ #WOT deel 39

door | 26 september 2019 | WOT | 1 reactie

Welterusten meneer nijlpaard

Welterusten ~ 1) Goedenacht 2) Nachtwens 3) Slaapgroet 4) Wens bij het slapengaan


Mooi woord: welterusten. En je kunt het op zoveel verschillende manieren schrijven. Ik denk dat ieder gezin wel een vorm van dit woord gebruikt om elkaar een goede nachtrust te wensen. Gisteren zette Ali dit op Twitter:


Maar ik kom de nachtwens ook tegen als ‘truste’, ‘weltrusten’, ‘trus’ en mijn persoonlijke nachtwens: ‘trustos’. Maar die is alleen voor speciale mensen.

Waarom zeggen we welterusten?

Wat zeggen we nu echt als we elkaar welterusten zeggen? We splitsen het woord op: wel te rusten. Wel betekent hier ‘goed’. Dat zie je ook in de afscheidsgroet ‘vaarwel’. Oorspronkelijk komt deze groet uit de scheepvaart: ‘goede vaart’ of ‘behouden vaart’ betekende dit. Tegenwoordig is het een ouderwetse vorm van ‘doei’.
De rest van het woord gaat over jezelf te rusten leggen. Naar bed gaan. Ik hoor nog wel eens het volgende zinnetje voorbijkomen: slaap je niet dan rust je toch. Je wenst iemand een fijne rust toe. En dan maakt het niet uit of hij of zij wel of niet slaapt. Zolang je maar rust ervaart.

Mijnheer de President

Het bekendste liedje waarin het woord van deze week voorkomt, is van Boudewijn de Groot. Uiteraard geldt dit liedje voor een andere president, toch vind ik hem wel van toepassing.
Wie wens jij welterusten? En hoe zeg jij dat? Overigens is het opzoeken van gapende dierenplaatjes besmettelijk, vooral ‘s avonds laat. Ik kon niet meer stoppen met gapen. Alvast voor straks: welterusten!
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Foto van Rohit Rao via Unsplash

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest