WhatsApp
Telefoon

Vijf vragen om bij stil te staan (2)

door | 04 januari 2014 | Bloggen, Overige | 1 reactie

duwtje, karate, zwarte band

karate, vragenGisteren beantwoordde ik al twee vragen van de vijf om bij stil te staan. Vandaag ga ik verder met de laatste drie vragen. Deze vragen gaan over de toekomst. Over wat ik dit jaar wil bereiken en hoe ik die doelen denk te gaan halen. Dit wordt voor mij vast heel confronterend, omdat ik soms al niet weet waar ik volgende week uithang, laat staan over een jaar. Maar ik kan natuurlijk wel vertellen wat ik graag zou willen dat er gebeurt.

3. Waar wil ik naar toe?

Dit gaat dus over mijn eindbestemming. Wat is mijn doel? Dit vind ik moeilijk, want ik weet heel goed wat ik niet wil. Het enige dat ik wel wil is schrijven. Ik schreef er gisteren al over: schrijven is mijn passie en daar zou ik graag mijn werk van maken. Ik wil graag over een jaar aan de slag zijn als tekstschrijver, copywriter of webredacteur. Informatie verzamelen en sorteren en daarna in een tekstvorm gieten, is een van de dingen waar ik goed in ben. Een functie als bedrijfsjournalist, waarbij ik ook interviews afneem, lijkt me helemaal geweldig. Hier ben ik al als vrijwilliger mee bezig in een door mij bedachte maandelijkse rubriek op Zoetermeer Actief. Ik neem interviews af bij Zoetermeerse ondernemers. Dat interview werk ik uit en publiceer ik na goedkeuring van de geïnterviewde op de website. De eerste moet nog komen, overigens.
Als ik goed nadenk, dan is dit echt waar ik naar toe wil.

4. Wat is er nodig om op de plaats van bestemming te komen?

Ik deel dit op in waar ik invloed op heb en waar ik geen invloed op heb. Daar waar ik geen invloed op heb is het vertrouwen dat een werkgever mij geeft door mij een baan aan te bieden.
Waar ik wel invloed op heb, is het zo goed mogelijk verwoorden van mijn passies in mijn sollicitatiebrieven, mijn netwerk en mijn blog. Blogs zoals deze.
Ik heb ook invloed op mijn presentatie, hoe sta ik erbij, hoe ben ik gekleed, wat voor eerste indruk laat ik achter? Hoe communiceer ik?
Dit zijn dingen die ik dit jaar ga ontplooien, in praktijk ga brengen en ga ontwikkelen. Want naast mijn gezondheid komt ook mijn zelfvertrouwen steeds meer terug. Ik weet wat ik kan en ik moet alleen nog leren om dat ook uit te stralen.

5. Welke stap kan ik morgen al zetten?

Op zondag? Ja, zelfs op zondag kan ik vast al iets doen wat me verder gaat helpen, waardoor ik in beweging kom. Maartje Koppen zet in haar nieuwsbrief:

Het begin is altijd het moeilijkst. Help jezelf dus. Door een eerste concrete stap te formuleren die je morgen al kunt zetten. Maak die stap zo klein mogelijk.

Ik kan hier nu natuurlijk heel hoogdravende verhalen gaan houden over gelukkig worden. Natuurlijk is dit een mooi doel, maar niet concreet genoeg en veel te groot. En daarbij: wanneer ben ik gelukkig? Is dat als ik een baan heb? Of als ik een vriend heb? Of als ik kinderen heb? Of promotie heb gemaakt? Dus dat is geen goede stap.
Wat wel een goede stap is, en concreet genoeg wat mij betreft, is dat ik voor mijzelf ga kiezen. Ik reageer alleen nog op vacatures waar ik echt zou willen werken, kortom, ik ga voor mezelf kiezen. Klinkt dat egoïstisch? Ja, in eerste instantie wel. Maar als ik voor mezelf kies, word ik daar blijer van en dientengevolge mijn omgeving ook.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Barbara

    Exact! Leuk werk, ik kan natuurlijk niks garanderen, je wens heb ik doorgegeven ;). 😀 Dikke kus en volgende keer bij jou! B

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest